Flera maskerade män vandaliserade den 12 april Epoch Times tryckeri i Hongkong. Attacken mot tidningen, som misstänks ha skett på uppdrag av Kinas kommunistparti i syfte att tysta fri media, får nu hård kritik av svenska politiker som ser allvarligt på händelsen.
Tidigt på morgonen den 12 april tog sig fyra män beväpnade med släggor in på Epoch Times tryckeri i Hongkong. Flera tryckpressar, datorer och annan utrustning slogs sönder på ett par minuter innan vandalerna försvann.
Polis kom till platsen efter att personalen larmat, men ännu har ingen gripits för dådet. För närvarande står all verksamhet still på tryckeriet.
Det är den femte attacken sedan tidningen startade i Hongkong 2006. Senast i november förra året satte okända män eld på två av tidningens tryckpressar.
– Vi misstänker, baserat på tidigare erfarenheter, att det är kommunistpartiet som ligger bakom, säger Vasilios Zoupounidis, publisher på Svenska Epoch Times.
Cheryl Ng, talesperson för tidningens Hongkongupplaga, säger att angreppet är typiskt för det kinesiska kommunistpartiet (KKP) och syftar till att tysta oberoende medier från att rapportera om ämnen som är känsliga för kommunistregimen.
Bevakar Kinas regim
Epoch Times är känd för sin ocensurerade bevakning av Kina och kritiska granskning av regimen. Tidningen rapporterar återkommande om såväl kommunistpartiets inbördes konflikter som övergrepp mot mänskliga rättigheter, organstöld och Pekings påverkansaktiviteter utomlands.
Epoch Times fyller en oerhört viktig funktion som en av ytterst få oberoende medier i Hongkong, som dessutom sysslar med ocensurerad granskning, vilket milt uttryckt är en obeskrivligt viktig funktion.
– Markus Wiechel, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna
I Hongkong har tidningen bevakat stadens pro-demokratiska rörelse från starten i juni 2019. Sedan Peking införde den nationella säkerhetslagen 2020 har dock pressfriheten attackerats hårt i staden.
Pressfrihetsorganisationen PEN America säger till Epoch Times att attacken visar på en alarmerande ökning av hoten mot pressfrihet i regionen, och menar att det inte sker utan myndigheternas vetskap.
”Även om förövarna inte har identifierats så har upprepade attacker på oberoende medier tidigare mötts av likgiltighet från polisen, vilket tyder på att myndigheterna har överseende med eller till och med beordrar dem”, säger organisationen.
Jojje Olsson, redaktör för Kinamedia, har själv utsatts för åtskilliga hot från Kinas ambassad i Sverige för sin rapportering om partiets brott mot mänskliga rättigheter. Han tycker det är sorgligt att se vilka risker det innebär att bedriva journalistik i den en gång fria staden.
– De återupprepade attackerna mot Epoch Times lokaler i Hongkong, samt myndigheternas uppenbara ointresse av att utreda dessa, är ytterligare ett bevis på att det fria ordet inte värnas i staden, säger han.
Fördöms av svenska politiker
Flera politiker som Svenska Epoch Times har kontaktat fördömer händelsen.
Europaparlamentarikern David Lega (KD), beklagar attacken djupt och ser angreppet som oerhört allvarligt.
– När man går på och motarbetar granskande media som Epoch Times är, så gör man det av två orsaker. Det ena är att man motsätter sig demokrati och mänskliga fri- och rättigheter, och det andra är att man har någonting att dölja. Båda de skälen är oacceptabla, säger han.
Markus Wiechel, riksdagsledamot (SD), tycker att händelsen är fruktansvärd.
– Epoch Times fyller en oerhört viktig funktion som en av ytterst få oberoende medier i Hongkong, som dessutom sysslar med ocensurerad granskning, vilket milt uttryckt är en obeskrivligt viktig funktion, säger han.
Andre vice talman och ledamot i riksdagen, Lotta Johansson Fornarve (V), har också reagerat på händelsen och säger att omvärlden måste fortsätta att protestera när det sker övergrepp mot yttrandefriheten och fri media.
– Attacken är självklart ett fruktansvärt angrepp på demokratin och visar på att utvecklingen går åt fel håll i Hong-Kong.
Den tidigare riksdagsledamoten Niclas Malmberg (Mp) ser allvarligt på attacken men är inte överraskad.
– Det är ett fruktansvärt angrepp på yttrandefriheten, men tyvärr inget som förvånar när det gäller den kinesiska regimen, säger han.
Även Elisabeth Björnsdotter Rahm, riksdagsledamot för Moderaterna, menar att media måste få rapportera fritt, och säger att hon fördömer alla nationer och regimer som inte respekterar det fria ordet.
Hela världens sak
Attacken på Epoch Times i Hongkong har fått reaktioner från politiker och organisationer över hela världen, som ser händelsen som oroväckande och ett angrepp på press- och yttrandefriheten.
Vasilios Zoupounidis på Svenska Epoch Times säger att Hongkong tidigare varit en fristad för medier i Asien, men att situationen håller på att förändras drastiskt.
– Staden har fallit till plats 80 på World Press Freedom Index som görs av Reportrar utan gränser. År 2002 låg de på plats 18. Enligt organisationen beror det på ”press från Peking”, säger han.
Han ser ytterst allvarligt på situationen med de återkommande attackerna på fri media i staden, och menar att detta handlar om en större fråga än bara Hongkongs pressfrihet.
– Det är en fingervisning om vad som väntar världen om kommunistpartiet i Kina når sin ambition att bli världens starkaste makt, säger han och tillägger:
– Jag menar att det här är inte bara Epoch Times sak, eller Hongkongs sak. Snart är det allas sak.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.