Sabotage mot Epoch Times tryckeri i Hongkong
En skärmdump från en övervakningskamera. På bilden syns två män i svart, varav en håller en slägga, vandalisera tryckeriutrustning på Epoch Times Hongkongutgåva den 12 april 2021. Foto: Epoch Times


Fyra män tog sig in i Epoch Times tryckeri i Hongkong tidigt på morgonen den 12 april och vandaliserade datorer och tryckeriutrustning. Det är den femte attacken som misstänks ha skett på uppdrag av det kinesiska kommunistpartiet (KKP) för att tysta Epoch Times.

I en attack i samma tryckeri i november 2019 satte fyra män eld på två tryckpressar. Förövarna bakom mordbranden har ännu inte gripits.

Cheryl Ng, talesperson för Epoch Times Hongkongutgåva, sade att intrånget var typiskt för KKP och syftar till att tysta oberoende medier från att rapportera om ämnen som är känsliga för kommunistregimen.

Ng fördömde attacken och sade att det var ett brott mot Hongkongs yttrandefrihet.

”Vit terror”

Epoch Times, ett av få oberoende medier i Hongkong, är känd för sin ocensurerade rapportering om Kina, inklusive politiska maktkamper, regimens människorättskränkningar mot etniska minoriteter och religiösa grupper och Pekings propaganda och påverkansoperationer utomlands.

Hongkongutgåvan har också utökat sin rapportering om stadens prodemokratiska rörelse som startade i juni 2019, men som stannade av i juli förra året efter att Peking införde en drakonisk nationell säkerhetslag i den Kinakontrollerade staden. Lagen har vidare kringskurit Hongkongs begränsade autonomi, framförallt vad gäller stadens pressfrihet.

I ett uttalande fördömde Epoch Times Hongkongutgåva KKP för att ha skapat ”vit terror” i Hongkong samtidigt som man uppmanar det internationella samfundet att bevaka Hongkongs yttrandefrihet, som är under belägring av kommunistregimen. ”Den vita terrorn” syftar på förföljelsen av politiska oliktänkande och undertryckande av offentlig diskussion i Taiwan under period 1949-1987.

Vid klockan 4:38 på måndagsmorgonen, lokal tid, återvände en kvinnlig anställd till tryckeriet, varpå hon såg en man i 30-årsåldern prata i sin mobiltelefon utanför dörren.

När kvinnan försökte stänga dörren gick mannen plötslig fram och hindrade att den stängdes.

Fångades på film

Mannen ilsknade till och ifrågasatte kvinnan och frågade henne om Mr. Chu kunde komma ut och möta honom. Hon svarade att det inte fanns någon sådan person på tryckeriet. Men mannen vägrade att gå därifrån.

Helt plötsligt dyker tre andra män upp och trycker sig in genom dörren till tryckeriet. Två av dem bar släggor och en av dem hade en bärkasse med en kniv i.

De skrek åt annan anställd på tryckeriet:

– Försvinn, försvinn. Det här angår inte dig. Försvinn. Tvinga mig inte att göra någonting.

Efter att ha trängt sig in i lokalen började männen slå sönder tryckeriutrustning med sina släggor. Bland annat förstördes kontrollpanelen till tryckpressen och flera datorer. En av männen kastade också byggnadsavfall från sin väska mot utrustningen.

Intrånget, som fångades på film, varade i cirka två minuter, och alla de fyra männen bar masker. När männen lämnade tryckeriet stal de en dator och flydde sedan i en skåpbil.

Personal i tryckeriet kontaktade sedan polisen som kort därefter anlände till platsen.

Lagstiftare fördömer attacken

Lagstiftare i USA fördömer attacken.

”De upprepade, våldsamma attackerna mot Epoch Times är upprörande”, skriver republikanen Devin Nunes i e-postmeddelande till Epoch Times.

”Det är uppenbart att det kinesiska kommunistpartiet och dess gatuligister inte kan tåla att medier rapporterar fakta om partiets härjningar.”

”I en tid när amerikanska medieföretag har anammat den självrättfärdiga sloganen ’tala sanning till makten’ så har Epoch Times modet att verkligen göra det, och de betalar ett högt pris för att de står upp för sina principer”, skriver Nunes.

Republikanen Jim Banks beskriver attacken som ”förkastlig”.

– Pressfriheten i Hongkong är under attack från det kinesiska kommunistpartiet”, säger han i ett uttalande.

Den republikanske senatorn Rick Scott ser händelsen som ”ytterst oroväckande”.

Scott Perry, republikan, beskriver KKP:s styre som en ”ligistokrati” (”thugocracy”) som ”använder sig av skrämseltaktiker, utpressning och våld för att kväsa frihet”. Han säger att han inte vore förvånad om KKP låg bakom attacken.

Upprepade attacker

Tryckeriet, som startades i februari 2006, har tidigare attackerats fyra gånger.

I februari 2006 bröt ligister in sig i lokalen och förstörde den nyinköpta tryckeriutrustningen.

I oktober 2012 försökte ligister bryta sig in i tryckeriet, men misslyckades med att få upp dörren. I december 2012 dök det upp sju män som bar flera verktygslådor och började att försöka bryta upp dörren. De flydde efter att anställda ringde polisen.

Mordbranden, som skedde den 19 november 2019, resulterade i skador på uppskattningsvis omkring 340 000 kronor. Fyra personer, som var klädda i svarta kläder i ett uppenbart försök att maskera sig som demokratiaktivister i Hongkong, tände eld på utrustningen, vilket satte igång sprinklersystemet.

Flera amerikanska senatorer, såväl som människorättsgrupper som Reportrar utan gränser, Committee to Protect Journalists och Foreign Correspondents’ Club i Hongkong, fördömde mordbrandsattacken.

Ng sade att Epoch Times Hongkong-utgåva inte kommer att ge efter för allvarliga hot samtidigt som man är mitt uppe i att försöka reparera den förstörda utrustningen. Hon hoppas att Hongkongpolisen kommer att lösa fallet och ställa de fyra männen till svars.

Hon uppmanar Hongkongbor att fortsätta att stödja tidningen.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.