Brittsommaren är här – kan bli 20 grader
Fint väder i Kristianstad på onsdagen. Solande kvinna njuter av brittsommar i Tivoliparken. Foto: Johan Nilsson/TT


Brittsommaren är här och höstjackan kan ta paus.

– Det är temperaturer mycket över det normala, säger meteorologen Marie Staerk på SMHI.

– Det kommer varmare luft över hela landet de kommande dagarna, och även om det riktigt varma vädret inte kommer till Norrland förrän i slutet av veckan kommer vi ändå att kalla det brittsommar, säger Staerk.

Ovanligt varma dagar runt Birgittadagen den 7 oktober, närmare bestämt 4–10 oktober enligt SMHI, kallas för brittsommar och i år kan nästan hela Sverige njuta av de extra höga temperaturerna i veckan.

I Malmö mättes temperaturen till 18 grader på onsdagen vilket var landets högsta. Skåne och södra Götaland kan troligtvis vänta sig de varmaste temperaturerna även senare i veckan, runt 20 grader, men även Svealand får temperaturer på en bit över 15 grader.

Den som är ledig kan njuta av det fina vädret hela helgen.

– Den riktigt varma luften håller veckan ut och möjligen över måndagen, även om molnigheten är svårbedömd. Men från måndagen och framåt ser vi en tendens av ett lågtryck som kommer från väster med lite mer varierande väder och svalare luft, säger Marie Staerk.

(Emelie Fredriksson/TT)

Fakta

Brittsommar

Definitionerna av brittsommar varierar något. Men normalt brukar begreppet brittsommar bara användas i samband med Birgittadagen den 7 oktober. Dagen har sitt ursprung i att påven helgonförklarade heliga Birgitta den 7 oktober 1391.

För att vädret ska kallas brittsommar behövs varma och soliga dagar omkring den 7 oktober, ibland finns också kravet på att det dessförinnan ska ha varit minst en period av kyligare och höstlikare väder.

Brittsommar är ett begrepp som förekommer enbart i Sverige och Finland. I Norge och Danmark har man i stället lånat in uttrycket indiansommar från engelskan.

Indiansommar används även i Sverige om en varm och vacker period under hösten, men begreppet är inte knutet till en speciell dag i almanackan.

Källa: SMHI