Läkemedelsförskrivningens omfattande regelverk, svårkontrollerade rutiner, skenande kostnader och regionala skillnader leder till att statens styrning och tillsyn av läkemedelsförskrivningen inte är effektiv.
Riksrevisionens granskning av läkemedelsförskrivningen, som presenterades den 28 november förra året, sätter fingret på några väsentliga brister i hur läkemedelsförskrivningen styrs och följs upp av staten, som står för merparten av de kostnader som läkemedelsförmånen innebär. Riksrevisionen menar att staten och regionerna har små möjligheter att förhindra att mediciner skrivs ut till fel personer eller i fel syfte. Det utsätter patienter för fara och kostar samhället mycket pengar. Därför riktas ett antal uppmaningar till både regeringen och berörda myndigheter om att förbättra tillsynen och skärpa regelverket, samt upptmaningar till en rad andra myndighetsspecifika åtgärder.
Eftersom staten betalar merparten av kostnaden för förskrivna läkemedel genom läkemedelssubventionerna med skattebetalarnas pengar och dessutom har ett ansvar för patientsäkerheten, vill staten ha ett övergripande inflytande över hur läkemedelsförskrivningen styrs och används. Därutöver styrs förskrivningen av läkemedel av ”kunskapsstöd”, som utarbetas av sjukvårdshuvudmännen, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, särskilda läkemedelskommittéer och i specifika fall även av andra myndigheter. Även läkemedelsföretagen, yrkesföreningar och olika nätverk påverkar de förskrivande vårdgivarna, som är ansvariga för att rätt läkemedel skrivs ut till rätt patient.