Brevbärare inblandad i fräcka bedrägerier


En brevbärare har vidarebefordrat personuppgifter på personer till en man. Han beställde sedan kreditkort i deras namn. Nu döms kvinnan och mannen för försök till grovt bedrägeri respektive grovt bedrägeri, skriver Expressen.

Kvinnan var anställd på Postnord i Västsverige som brevbärare. Hon har vidarebefordrat namn- och personuppgifter på ett tiotal personer i ett välbärgat område till mannen i Stockholm. Han har sedan beställt kreditkort utan beloppsgräns i personernas namn.

När väl personerna fick post om kreditupplysningar och bekräftelse om att man har beviljats kreditkorten har kvinnan tagit hand om breven på arbetsplatsen.

Mannen dömdes av Södertörns tingsrätt till fängelse i två år och tio månader för försökt till grovt bedrägeri. Han dömdes också för grovt vapenbrott, ringa narkotikabrott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Kvinnan dömdes till villkorlig dom och 100 dagsböter á 100 kronor.

 – Det blev nästan omöjligt för de drabbade att få reda på att någon ansökt om kreditkort i deras namn om de inte får brevutskicken, säger kammaråklagaren Daniel Insulander, till Expressen.

Det var när banken skickade ut rekommenderade brev till de utsatta privatpersonerna som bedrägeriförsöken upptäcktes. Man gjorde då en polisanmälan.

I mannens bostad hittade man breven till privatpersonerna och deras personuppgifter. Man hittade även handskrivna anteckningar om deras yrken.

Åklagaren säger att han aldrig har varit med om något liknande bedrägerifall tidigare. Han hade yrkat på ett mycket hårdare straff för mannen och är därför inte nöjd med tingsrättens dom.

En kvinna som bodde hos den dömde mannen var till en början misstänkt för inblandning i bedrägeriförsöken. Hon frikändes dock senare från misstankarna.