Han har tillgång till tre celler samt dator, tv, Playstation och daglig utevistelse – men det är den mänskliga kontakten massmördaren Anders Behring Breivik vill ha. Men på torsdagen meddelade Europadomstolen att man inte kommer ta upp Breiviks fall.
Så här har Breivik det i fängelset.
Sedan han dömdes till 21 års förvaring i augusti 2012 har Anders Behring Breivik, som mördade 77 människor på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo 2011, suttit fängslad med strikta restriktioner. Breivik kallar sig numera Fjotolf Hansen.
Sedan 2013 sitter han på Telemark fängelset i Norska Skien. Där har han tillgång till tre celler – en boende, en studiecell och en träningscell – som han kan röra sig fritt emellan, skriver norska VG.
Han har tillgång till dator – utan internet – tv, Playstation och träningsutrustning och han får också vara utomhus varje dag. Han har kunnat studera men gör inte det längre, något hans advokat menar är ett tecken på att isoleringen är skadlig. Han har också möjlighet att göra vardagliga saker som att laga mat och tvätta sina kläder.
Hur argumenterar Breivik?
Det är isoleringen från andra fångar som Breivik överklagar. Den bryter, enligt Breivik och hans advokat, mot artikel 3 i den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Artikeln innebär att "ingen får utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning".
Vidare menar Breivik att restriktionerna på hans kommunikation med omvärlden bryter mot artikel 8 som säger att "var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens".
Det här innebär restriktionerna:
Breivik har ingen kontakt med medfångar. Han sitter inlåst på "särskilt hög säkerhetsnivå". Det är ovanligt i Norge där endast sex fångar haft samma säkerhetsklassning de senaste tio åren. Beslut om säkerhetsklassning måste förnyas var sjätte månad.
Han genomgår regelbundna kroppsvisiteringar.
Brevik har endast kontakt med olika typer av personal. Det gör enligt hans advokat att allt han säger skrivs ner i rapporter eller övervakas vilket innebär att han inte har "en enda förtrolig person att prata med och som han kan bygga en relation till", rapporterar NRK. Enligt Breivik skulle detta kunna lösas genom att han får ha kontakt med andra fångar.
Vid alla besök skiljs han och besökaren åt med en glasvägg. Bland de som regelbundet besöker honom finns en präst och hans advokat. Den senaste privatperson som besökte honom var hans mamma som dog 2013.
Alla brev som skickas till och av Breivik kontrolleras. Enligt en artikel i tidningen VG 2017 är det fler utgående än ingående brev som stoppas. Anledningen till det är, enligt advokat Fredrik Sejersted som representerar norska staten, att det ofta handlar om brev till andra högerextremister och personer som vill hjälpa Breivik att skapa en digital plattform där han kan sprida sitt budskap. Breivik får också många brev från privatpersoner.
Advokater som representerar den norska staten hävdar att det inte handlar om isolering. Breivik har dagligen kontakt med kriminalvårdsanställda, hälso- och sjukvårdspersonal, advokater och även en fängelsepräst som har tystnadsplikt. Restriktionerna menar man är nödvändiga för att hindra Breivik från att knyta band med andra högerextremister och planera nya straffbara handlingar.
(Cajsa Collin/TT)