Omkring hälften av eleverna i årskurs nio uppger att de har varit utsatta för brott. Bland killar handlar det ofta om brottstypen stöld, medan det för tjejer är vanligast med sexualbrott, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, ”Skolundersökningen om brott 2017”.
Skolmiljön är oftast den vanligaste brottsplatsen både vad gäller lindrig och grov misshandel. Män även sexuella kränkningar och hot sker på skolorna.
– Elever inskränker sina liv på grund av att de är rädda för att utsättas för brott. Det är relativt vanligt att särskilt tjejer väljer att stanna hemma kvällstid, fast de egentligen skulle vilja gå ut, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå, i ett pressmeddelande, och fortsätter:
– Dessutom har en stor andel av de tjejer som utsatts för hot eller misshandel hållit sig borta från skolan under hela dagar och därmed missat undervisning, på grund av oro för att utsättas.
Totalt är det 51 procent av eleverna som uppger att de har varit utsatta för brott under de senaste tolv månaderna. I jämförelse är det en större andel än år 2015 då 47 procent uppgav att de hade utsatts för något brott.
Omkring hälften av eleverna, 49 procent, uppger att de har begått någon form av brott under det senaste året. Det rör sig bland annat om stöldbrott, våldsbrott, skadegörelse och att man har provat narkotika. Andelen är något större bland killar än bland tjejer.
Många elever säger också att de utsätts för brott på internet och sociala medier där hot oftast är vanligast. Fler tjejer än killar utsätts för hot på internet.
Cirka fyra av tio tjejer och tre av tio killar uppger att de har utsatts för mobbning. Undersökningen visar samtidigt att det finns en koppling mellan utsatthet för mobbning och utsatthet för brott. Det är betydligt vanligare att dessa elever blir utsatta för brott som misshandel, rån, hot, våld och sexualbrott.