Efter att regeringen godkände den nya gymnasielagen har nästan 6000 ensamkommande fått tillfälligt uppehållstillstånd. Men nu larmar kommunerna att det är svårt att hitta bostäder. Samtidigt får regeringen kritik för att man inte har gjort någon konsekvensanalys innan lagen drevs igenom. Det rapporterar SVT Nyheter.
De ensamkommande förväntas att själva hitta en bostad då det inte längre vilar på kommunens ansvar. Flera kommuner har därför valt att stötta frivilligorganisationer.
”Mer konsekvensanalys”
I Örebro får Stadsmissionen stöd för att hjälpa de ensamkommande. Det handlar ofta om unga män från Afghanistan.
– Det har varit en mardröm att veta att många åker omkring på bussar på nätterna, lever i resecentrum, en natt här, en natt där, säger Monica Gunnarsson, direktör på Örebro stadsmission, till tv-kanalen.
Efter att gymnasielagen drevs igenom har 11745 personer ansökt. Omkring hälften, 5960 personer, har nu fått tillfälligt uppehållstillstånd för att studera på gymnasienivå.
Örebros kommunalråd, John Johansson (S), anser att regeringen borde ha tänkt igenom gymnasielagen lite bättre.
– Med facit i hand hade man nog kunnat hantera frågan lite bättre. Jag förstår ju den situation som rådde och jag kan tycka att intentionen med lagen är väldigt bra. Men jag tycker att man borde ha gjort mer konsekvensanalys, säger han till SVT.
Rekryteras av kriminella
Tidigare har medier rapporterat att kriminella gäng i flera städer, däribland Stockholm, Västerås, Göteborg, Uppsala och Malmö, har rekryterat afghanska killar att sälja droger. Ofta har det varit i löfte om en sängplats. SVT har tidigare också rapporterat att polisen varnar för framväxten av ett parallellsamhälle.
Många ensamkommande vid Sergels torg dras in i kriminella miljöer
Enligt tv-kanalen har reportrarna träffat flera unga ensamkommande i Örebro som säger att de har fått förfrågan från kriminella personer att sälja droger.
Monica Gunnarsson menar att kommunen hade kunnat ta ett större ansvar eftersom det är särskilt svårt för de unga afghanerna att hitta ett boende.
Samtidigt är de myndiga och bostadsbristen är stor på många håll i landet. Men enligt John Johansson ”har man ett eget ansvar och det ansvaret kan inte kommunen ta över”.