Boris Johnson hotar med avtalslös Brexit
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid Downing Street den 24 oktober 2019 i London. Foto: Chris J Ratcliffe/Getty Images


Den brittiske premiärministern Boris Johnson har återigen lovat att göra Storbritannien redo för ett avtalslöst utträde från EU i slutet av året. Han har dock valt att inte lämna de låsta förhandlingarna.

I ett uttalande från Downing Street på fredagen sade Johnson att det nu är läge att förbereda sig för en avtalslös Brexit eftersom EU ”vägrat att förhandla på ett seriöst sätt”.

Han sade dock ingenting om att Storbritannien nu skulle lämna förhandlingsbordet, något som han tidigare hotat med. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade kort efteråt på Twitter att EU:s förhandlingsteam skulle ”intensifiera förhandlingarna i London nästa vecka”.

En talesman för Johnson sade emellertid senare på fredagen att samtalen nu är över och att det inte finns någon mening med att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kommer till London i nästa vecka, såvida EU inte ändrar sitt förhållningssätt.

”Handelssamtalen är över. EU har på ett effektivt sätt avslutat dem genom att säga att de inte vill förändra sin förhandlingsposition”, sade talesmannen.

Johnson sade i uttalandet att Storbritannien inte velat ha ”något mer komplicerat än ett förhållande liknande Kanadas baserat på vänskap och fri handel”. Han syftade därmed på Kanadas övergripande avtal om ekonomi och handel med EU, där de flesta handelstarifferna på varor tagits bort.

Men efter torsdagens EU-toppmöte sade Johnson att han dragit slutsatsen att Storbritannien nu borde göra sig redo för 1 januari då övergångsperioden för Brexit tar slut. Situationen kommer då bli liknande den för Australien, som inte har något övergripande handelsavtal med EU utan bedriver handel i enlighet med reglerna inom Världshandelsorganisationen (WTO).

Vid det som var tänkt som ett Brexit-toppmöte på torsdagen sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel: ”Vi är oroade över att det inte sker några framsteg, och vi ber Storbritannien att ta de nödvändiga stegen.” Han tillade att EU vill ha ett avtal men inte till vilket pris som helst, och att han var redo för ett avtalslöst scenario.

Johnson sade att EU vill ha ”fortsatt möjlighet att kontrollera vår frihet att lagstifta, vår fiskenäring”, och avfärdade det som ”fullständigt oacceptabelt för en oberoende nation”.

”Därför är det nu tid för vår affärsnäring att göra sig redo, för våra åkeriägare att göra sig redo, och för våra resenärer att göra sig redo”, sade han.

”Med fullt självförtroende kommer vi att förbereda oss för att hantera alternativet, och vi kommer att blomstra på ett mäktigt sätt som en oberoende fri handelsnation där vi kontrollerar och stiftar våra egna lagar.”

Premiärministern har tidigare hotat med att lämna samtalen om inget avtal hade slutits torsdagen den 15 oktober.

”Om vi inte kommit överens vid den tidpunkten ser jag inte att det kommer att bli någon överenskommelse om fri handel mellan oss. Vi bör då båda acceptera detta och gå vidare”, sade Johnson i ett uttalande den 7 september.

Men dörren tycks inte ha stängts helt och hållet.

När han på fredagen avslutade samtalen sade Johnson: ”Om det sker en fundamental ändring i förhållningssätt är vi naturligtvis villiga att lyssna, men det känns inte särskilt hoppfullt efter toppmötet i Bryssel.”

Reuters bidrog till artikeln.