Vasaloppets vegetariska satsning är ett svek mot bönderna som upplåter sin mark för Vasaloppet, säger LRF:s regionordförande i Dalarna, Martin Moraeus.
Vasaloppet satsade på en vegetarisk meny i år – helt fri från kött, fågel och fisk. Detta för att minska på Vasaloppets klimatavtryck, säger organisationens sportchef Tommy Höglund på hemsidan.
Men alla uppskattar inte Vasaloppets hållbarhetssatsning. Bönderna som äger marken som loppet körs på är arga, berättar Martin Moraeus för Svt Dalarna.
– Det hörde av sig en bonde från Småland som jag aldrig pratat med som tyckte det var ett enormt svek, säger Moraeus.
Själv anser Moraeus att det vegetariska beslutet i praktiken är att bojkotta de produkter som bönderna utefter vasaloppsspåret producerar, skriver han i ett Facebookinlägg på LRF Dalarnas Facebooksida:
"I Evertsberg går spåret bokstavligen rakt igenom Älvdalens största mjölk- och köttgård. Hur tror ni att det känns när det arrangemang som man gör stora uppoffringar för, väljer att bygga sin miljöprofil genom att bojkotta de produkter man producerar? Hur tror ni att det påverkar viljan att ställa upp även i framtiden? I norra Dalarna har naturen gett bönderna tuffa förutsättningar. Vi kan producera kött och mjölk, men vi kan inte producera vegetarisk lasagne."
Det är inte själva maten som serverades till Vasaloppet som är upprörande, utan snarare kommunikationen, säger Martin Moraeus till Svt:
– Man slår på stora trumman och fokuserar på det vi producerar som något dåligt. Det är ledsamt.