Stadshuset i den tyska staden Gaggenau har bombhotats och utrymts, sedan ett valmöte med den turkiske justitieministern Bekir Bozdag ställts in. Samtidigt anklagar Turkiet Tyskland för dubbelmoral i det allt mer upptrappade ordkriget mellan länderna.
- Vi tog emot ett bombhot över telefon vid klockan halv åtta i morse. Uppringaren hänvisade till det inställda mötet med den turkiske justitieministern som anledning, säger tjänstemannen Dieter Spannagel.
Tidigare under morgonen anklagade den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu Tyskland för dubbelmoral, och sade att landet måste "lära sig att uppföra sig" om det vill fortsätta ha goda relationer till Turkiet.
"Oacceptabelt"
Bekir Bozdags avsikt med valmötet i Gaggenau var att söka stöd inför den folkomröstning om en ny grundlag som kraftigt ökar makten för presidenten, som ska hållas i Turkiet den 16 april. Kritiker hävdar att den nya grundlagen i princip skulle göra Recep Tayyip Erdogan enväldig, medan förespråkarna säger att den borgar för säkerhet och stabilitet.
Efter att tillståndet dragits in ställde Bozdag in ett planerat möte med sin tyske kollega och Tysklands ambassadör blev uppkallad till UD i Ankara för en protest.
- Det är oacceptabelt att tyska myndigheter, som ständigt läxar upp oss i fråga om mänskliga rättigheter, demokrati, rättvisa inför lagen och yttrandefrihet inte tillåter ett möte organiserat av den turkiska gruppen, sade Bozdag efter beskedet.
Merkel röt till
Förbindelserna mellan länderna försämras ytterligare av att Turkiet den 14 februari grep den tysk-turkiske journalisten Deniz Yücel, som varit Die Welt-gruppens korrespondent i Turkiet sedan maj 2015. Han har i likhet med över 150 andra journalister gripits de senaste månaderna.
- Fria och oberoende medier är en del av demokratin och får aldrig ifrågasättas, sade förbundskansler Angela Merkel, som lovade att "göra allt i sin makt" för få Yücel fri.
(TT)