Bokrecension: 12 livsregler: ett motgift mot kaos
Jordan Peterson släppte nyligen boken "12 livsregler: ett motgift mot kaos”. Foto: Privat


Den kliniske psykologen Jordan B Peterson, lärare vid University of Toronto, hade redan ett omfattande videobibliotek på Youtube med föreläsningar när han hamnade mitt i en yttrandefrihetskontrovers 2016. Sedan dess har hans popularitet skjutit i höjden. Kanske kollade folk först upp honom av nyfikenhet, men fastnade sedan för hans visdom.

Hans nya bok ”12 livsregler: ett motgift mot kaos” är en kulminering av den visdomen – som utmynnar i praktiska tips som ”sträck på dig” och ”säg sanningen”, uppbackat av evolutionsbiologi, psykologi, antik mytologi, österländsk och västerländsk filosofi och Bibeln.

”12 livsregler” är inte en typisk självhjälpsbok som du kan bläddra igenom en kväll med en kopp te. Peterson dyker djupt – riktigt djupt – i mänsklighetens mest grundläggande tänkande, för att förklara varför han tror att hans 12 regler kan göra livet värt att leva.

Det är inte en allt igenom optimistisk bok; Peterson har inga problem att gå rakt på sak i frågor om lidande och ondska. Vissa kanske ser det som en uppfriskande dos verklighet, medan andra kanske tycker att det är mörkt och störande. Peterson lindar inte in saker i sockersöta ord, utan är snarare som en rättfram fadersfigur som säger det rakt ut.

Så, vilka är de 12 reglerna? Nyligen gav författaren en detaljerad förklaring för var och en av dem på How To Academy i London nyligen, vilket grundaren John Gordon beskrev som ”det populäraste tal vi haft hittills på 15 år”.

Varje kapitel utforskar en regel:
1. Stå rak, med axlarna bakåt.
2. Behandla dig själv som någon som du har ansvar för att hjälpa.
3. Bli vän med folk som vill det bästa för dig.
4. Jämför dig själv med vem du var igår, inte med någon annan idag.
5. Låt inte dina barn göra någonting som får dig att ogilla dem.
6. Ställ ditt hus i perfekt ordning innan du kritiserar världen.
7. Sträva efter det som är meningsfullt (inte efter utvägar).
8. Säg sanningen – eller ljug åtminstone inte.
9. Anta att personen du lyssnar på kanske vet något som du inte vet.
10. Var precis i ditt tal.
11. Stör inte barn när de åker skateboard.
12. Klappa en katt när du möter en på gatan.

Inom dessa 12 regler lyckas Peterson utmana vetenskap och religion, historia och filosofi, utbilda en läsare som kanske inte är så bevandrad i klassiskt tänkande samtidigt som han bryter ned allting till idéer som är lika enkla och praktiska som de ovan nämnda.

Petersons plötsliga berömmelse verkar svara mot en längtan hos den växande publiken för den här sortens idéer – ett budskap som vårt moderna samhälle inte har levererat. Han ber individer, på enklaste sätt, att ta ansvar för sina liv, och är kanske mest känd för uttrycket ”Städa ditt rum”, som har blivit till ett "meme" på internet.

Stundtals tar boken kanske i lite mer än nödvändigt för att nå fram. Ibland blir tankegångarna lite väl vindlande. Peterson litar på läsarna, att de kan hänga kvar, behålla sitt fokus och ta sig fram till slutet.

Men det kommer att vara värt ansträngningen för dem som tar sig igenom det hela. ”12 livsregler” har potential att vidga sinnen och förändra liv. Boken är i kombination med Petersons stora utbud av internetinnehåll, en utbildning i sig själv, som de unga män och kvinnor som den vänder sig till inte kan hitta någon annanstans.

Boken blev direkt en bästsäljare på Amazon. 

Fotnot: Boken kommer ut på svenska i juni, på Mondial förlag.