Evakuering av sårade Huthirebeller är genomförd från Sanaa, Iran gör tumme upp och utrikesminister Margot Wallström förbereder sig i Kuwait.
Febril verksamhet pågår för att få till veckans planerade fredssamtal om Jemen i Sverige.
Eftersom Kuwait tidigare har stått värd för förhandlingar mellan parterna i Jemenkonflikten ville Margot Wallström (S) besöka landet innan Stockholmssamtalen drar i gång, för att få så mycket bakgrundsinformation som möjligt. Hon har bland annat träffat emiren, premiärministern och utrikesministern.
– Kuwait har varit mycket hjälpsamt när det gäller att få till – det vi hoppas blir – samtal om Jemen i Sverige mycket snart, sade Wallström efter mötet med emiren, enligt Kuwaits statliga nyhetsbyrå Kuna.
Kuwait och Sverige har fördjupat sin relation under året, då länderna suttit i FN:s säkerhetsråd.
– Vi var öppna och delade med oss av våra erfarenheter av samtalen till henne. Vi hoppas att överläggningarna blir framgångsrika och vi är optimistiska om att de blir det, sade biträdande utrikesminister Khaled al-Jarallah om Sverigemötet.
Iran är positivt
Ungefär samtidigt landade FN-sändebudet Martin Griffiths i Jemens huvudstad Sanaa för samtal med en av konfliktens parter: Huthirebellerna.
Vid det förra försöket att få till fredsförhandlingar, i september i schweiziska Genève, lät rebellerna helt enkelt bli att dyka upp. Griffiths och den jemenitiska regeringssidan, som stöds av en saudiskledd militärallians, väntade förgäves. Skälet som angavs var att rebellerna inte fått sina villkor uppfyllda om att bland annat flyga skadade rebeller ut ur Jemen.
Transporter av sårade är därför något av en nyckelfråga inför fredssamtalen. Saudiarabien har gått med på att låta sådana flygas ut, som ett tecken på samarbetsvilja. En förflyttning av 50 skadade rebeller genomfördes på måndagen, bekräftar Griffiths. De flögs tillsammans med läkare på ett FN-chartrat flygplan från Sanaa till Oman. I Sanaa sågs ambulanser åka fram och tillbaka till flygplatsen med sårade, enligt nyhetsbyrån AFP.
När och var?
Iran, som stödjer Huthirebellerna, aviserar samtidigt att man ställer sig bakom fredssamtalen för att få ett slut på den "brutala aggressionen" mot Jemen, skriver nyhetsbyrån Reuters. Jemens internationellt erkända regering har redan tidigare meddelat att den är villig att delta.
Sverigesamtalen kan dock fortfarande punkteras. Exempelvis har Huthirebellerna ställt vissa krav rörande säkerhet vid förhandlingarna samt vid resan till och från dem, något som de anser har nonchalerats tidigare. På måndagen sade en talesperson för rebellerna att de är redo för samtal om de startar med "eld upphör från rivalens sida", enligt AFP.
Enligt källor till Reuters ska diskussionerna i Sverige börja på onsdag. Svenska UD är dock fortsatt fåordigt om samtalen och vill inte kommentera tid eller plats. Och Stockholmspolisens presstjänst uttalar sig inte om eventuella säkerhetsförberedelser utan hänvisar till UD.
Framgång?
FN har beskrivit kriget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof, med åtminstone 10 000 dödade sedan 2015. FN:s livsmedelsprogram (WFP) har varnat för att drygt åtta miljoner jemeniter står på randen till svält och att det är troligt att antalet inom kort kommer att skrivas upp till 14 miljoner.
Experter menar att bara det faktum att parterna i den tröstlösa konflikten möts, om det nu blir så, är en framgång.
– Ingen sida vill bli beskylld för den hotande svälten, som nu börjar bli en realitet, säger Elisabeth Kendall, forskare i arabiska och islamiska studier vid Oxford universitet, till Reuters.
(Tina Magnergård Bjers/TT)