loading


Unna dig en rosenskorpa i sommar! Foto: Epoch Times-arkivbild
Unna dig en rosenskorpa i sommar! Foto: Epoch Times-arkivbild
Livsstil

Bjud på trädgårdsskorpor med rosor och lavendel

Epoch Times

Tänk att sitta på förstutrappen, den första semesterdagens morgon, känna den ljumma svenska sommarbrisen i håret och insupa trädgårdens alla dofter. Njuta i fulla drag av shersminernas doft, blandat med rosor, lavendel och mynta, över en mugg hett örtte. I lugn och ro knaprande på en skorpa fylld med rosor och lavendel, både godare och nyttigare än de flesta kommersiella müsliblandningar.

Gör en rejäl laddning av dessa transporttåliga skorpor, som är värda att baka bara för den ljuvliga doften under gräddningen. Lägg dem i en tättslutande burk, ge bort dem, ta med till stranden eller torpet.

Skorporna fungerar bra i många sammanhang, till kaffet, desserten, mellanmålet … Eller så äter du helt enkelt ett par med lite flingsaltat smör på till smygfrukost innan någon annan är vaken.

Foto: Manfred Richter

Recept på Ros- och lavendelskorpa

Det här behövs

3 dl ekologiska havregryn, gärna fiberberikade
cirka 3 dl mjöl (till exempel lika delar fullkornsdinkel, bovetemjöl)
3 ägg
2 dl rostade solroskärnor (går bra att rosta själv på spisen)
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl rårörsocker (alternativt motsvarande sötma i till exempel honung)
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 dl rapsolja

kronblad av 10 – 15 färska rosor
cirka 1-3 msk hackad, färsk lavendel (hela växten är ätlig men blommorna smakar mest)
några droppar bittermandelessens

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

1. Hacka rosor och lavendel ganska fint.
2. Vispa ägg och socker, rör i olja, essens och blommor. Spara lite av blomhacket att strössla med.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vänd ner detta till en deg i äggsmeten.
4. Forma degen till tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Strössla över blomhack och pudra med kanel. Platta till lite med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen ungefär 15- 20 minuter.
6. Ta ut längderna, skär dem nästan omedelbart med en vass kniv i sneda skivor. Lägg tillbaka dem i oordning med snittytan upp.
7. Grädda i mitten av ugnen tills de får färg, 5–10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 100°. låt skorporna torka ungefär 45 – 60 min. Stäng av ugnen. Öppna luckan lite och låt torka på eftervärmen, gärna över natten.
8. Lägg dem i en burk med lock.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading


Unna dig en rosenskorpa i sommar! Foto: Epoch Times-arkivbild
Unna dig en rosenskorpa i sommar! Foto: Epoch Times-arkivbild
Livsstil

Bjud på trädgårdsskorpor med rosor och lavendel

Epoch Times

Tänk att sitta på förstutrappen, den första semesterdagens morgon, känna den ljumma svenska sommarbrisen i håret och insupa trädgårdens alla dofter. Njuta i fulla drag av shersminernas doft, blandat med rosor, lavendel och mynta, över en mugg hett örtte. I lugn och ro knaprande på en skorpa fylld med rosor och lavendel, både godare och nyttigare än de flesta kommersiella müsliblandningar.

Gör en rejäl laddning av dessa transporttåliga skorpor, som är värda att baka bara för den ljuvliga doften under gräddningen. Lägg dem i en tättslutande burk, ge bort dem, ta med till stranden eller torpet.

Skorporna fungerar bra i många sammanhang, till kaffet, desserten, mellanmålet … Eller så äter du helt enkelt ett par med lite flingsaltat smör på till smygfrukost innan någon annan är vaken.

Foto: Manfred Richter

Recept på Ros- och lavendelskorpa

Det här behövs

3 dl ekologiska havregryn, gärna fiberberikade
cirka 3 dl mjöl (till exempel lika delar fullkornsdinkel, bovetemjöl)
3 ägg
2 dl rostade solroskärnor (går bra att rosta själv på spisen)
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl rårörsocker (alternativt motsvarande sötma i till exempel honung)
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 dl rapsolja

kronblad av 10 – 15 färska rosor
cirka 1-3 msk hackad, färsk lavendel (hela växten är ätlig men blommorna smakar mest)
några droppar bittermandelessens

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

1. Hacka rosor och lavendel ganska fint.
2. Vispa ägg och socker, rör i olja, essens och blommor. Spara lite av blomhacket att strössla med.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vänd ner detta till en deg i äggsmeten.
4. Forma degen till tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Strössla över blomhack och pudra med kanel. Platta till lite med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen ungefär 15- 20 minuter.
6. Ta ut längderna, skär dem nästan omedelbart med en vass kniv i sneda skivor. Lägg tillbaka dem i oordning med snittytan upp.
7. Grädda i mitten av ugnen tills de får färg, 5–10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 100°. låt skorporna torka ungefär 45 – 60 min. Stäng av ugnen. Öppna luckan lite och låt torka på eftervärmen, gärna över natten.
8. Lägg dem i en burk med lock.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024