Liberalerna sade nej till en borgerlig regering för att man inte ville ha något med Sverigedemokraterna att göra. Nu åker partiledaren Jan Björklund på gemensam turné med SD-ledaren Jimmie Åkesson inför EU-valet.
– Vi är varandras motpoler. Vi behöver få upp valtemperaturen, säger Björklund.
– Vi vill ta debatten med SD, men vi kommer ju inte inleda något regeringssamarbete med dem – tvärtom så är det den stora politiska skillnaden mellan oss som motiverar den här debatturnén, säger Jan Björklund till TT.
Redan inför riksdagsvalet ville han ha en debatt med Jimmie Åkesson om EU-politiken. SD sade då att det är bättre att hålla den inför EU-valet. Därför blir det nu tre debatter dem emellan, i Stockholm, Gävle och Göteborg.
Tydlig konfliktlinje
– Jag hoppas att det ska bidra till ökat valdeltagande och intresse. Liberalerna och Sverigedemokraterna är de två partier i Europapolitiken som faktiskt tycker någonting, till skillnad från de andra partierna som försöker likna varandra så mycket som möjligt. Alla blir lite EU-kritiska. Men här är två partier där konfliktlinjen är tydlig, säger Jimmie Åkesson.
Frågan är då hur den väljargrupp ser ut, där människor tvekar mellan L och SD.
– Jag tror att vi över huvud taget behöver öka diskussionen om Europafrågorna i Sverige. Väldigt många medborgare vet inte ens om att det är val om tre veckor. Det här är för första gången ett Europaval där två tydliga alternativ står mot varandra, säger Björklund.
Lågt valdeltagande
– Det är inte det som är syftet. EU-valets stora problem är ju det låga valdeltagandet, och det är vissa partier som drabbas av det, framför allt mitt parti, så syftet är att öka intresset och mobilisera, säger Jimmie Åkesson.
På vad sätt är då L och SD varandras motpoler i det här valet? Liberalerna vill öka EU-samarbetet och fördjupa det på flera områden, bland annat genom att Sverige går med i euron. Sverige ska vara med i fördjupningen av samarbetet, enligt partiet.
Sverigedemokraterna vill tvärtom bromsa utvecklingen mot ökad överstatlighet och föra tillbaka mer makt till nationalstaterna.
(Owe Nilsson/TT)