Billigare tandvård ska ge fler bättre munhälsa
Ny reform av tandvårdssystemet ska förbättra tandhälsan för alla
Trots att det finns fler behandlare per invånare idag än för tio år sedan upplever tandvården en personalbrist. Ett skäl är att en behandlare nu tar emot färre besök. Foto: Jonathan Borba


En ny tandvårdsutredning föreslår förändringar i systemet för att fler ska ha råd med den tandvård de behöver, för att systemet ska bli mer resurseffektivt och för att gynna regelbunden tandvård. Nu har remissinstanserna delgett sina synpunkter.

Utredningen ”När behovet får styra – ett tandvårdssystem för en mer jämlik tandhälsa” presenterades i våras. I sitt remissvar betonar Folkhälsomyndigheten vikten av att alla känner till hur tandvårdssystemet fungerar och att det finns en förutsägbarhet kring kostnader och behandlingar.

”Idag finns det en utbredd åsikt att tandvård, oavsett typ av behandling, är dyrt, vilket leder till att en del patienter undviker tandvård trots behov. Informationsinsatser är därav viktiga för att befolkningen ska ha en god tillgång till kunskap om systemet och dess kostnader”, skriver de.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!