Trycket är hårt på regeringen att snart fatta ett beslut i den segdragna frågan om hur svenskt kärnavfall ska slutförvaras. Men nu ska Polen och Tyskland få ännu en möjlighet att tycka till innan det kan bli regeringsbeslut.
I förra veckan larmade Vattenfall om att mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn snart kan vara fullt. Om inget regeringsbeslut kommer senast i sommar om att bygga ut mellanlagringen och börja bygga på slutförvaret i Forsmark kan kärnkraftverken behöva stänga ner 2024, varnade bolaget.
Nu har ytterligare en komponent tillkommit i den redan komplicerade och utdragna beslutsprocessen.
Samråd med länder
Naturvårdsverket skriver i ett yttrande till miljödepartementet att myndigheten tänker ge Tyskland och Polen möjlighet att samråda om de kompletteringar som kärnkraftsbolagens bolag Svensk Kärnbränslehantering (SKB) gjorde till sin ansökan 2019.
Enligt den så kallade Esbokonventionen har länder som kan komma att påverkas betydligt av en verksamhet rätt till samråd om miljökonsekvensbeskrivningen och tillståndsansökan.
Samråd har skett med flera grannländer tidigare i processen, men övriga länder har meddelat att deras synpunkter har omhändertagits och att de inte behöver samråda ytterligare. Därför gäller samrådet nu endast Polen och Tyskland.
Det är oklart hur lång tid samrådet kommer att ta, men Naturvårdsverket räknar med att det kan ske under våren.
Beslut ska hålla länge
Enligt SKB finns allt underlag som behövs för ett beslut. Både expertmyndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och mark- och miljödomstolen har gett grönt ljus – och Östhammars kommun har sagt ja till att ta emot kärnavfallet.
Miljöminister Per Bolund (MP) anser dock att mer underlag behövs. Bland annat inväntar han SSM:s pågående granskning av SKB:s försök med kopparkapslar. Han tycker inte att man ska stressa fram ett beslut som ska hålla i 100 000 år.
Planen är att det svenska kärnavfallet ska slutförvaras i kopparkapslar som bäddas in i lera på 500 meters djup i urberget.
Bland annat Kärnavfallsrådet, som arbetar på uppdrag av regeringen, har efterlyst mer forskning om risken för att kopparkapslarna i slutförvaret kan korrodera och på så vis börja läcka.
(Maria Davidsson/TT)