Riksdagen går vidare med förslaget om 2,5 miljarder extra till kommunerna. Oppositionen hoppas på ett pengabeslut den 20 februari medan regeringen funderar på om loppet är kört för MP:s reform utvecklingstid och Centerpartiets ingångsavdrag.
En majoritet i finansutskottet står bakom förslaget att ge ett tillskott till kommuner och regioner i en extra ändringsbudget. Förslaget från M, KD och V med stöd av SD bordläggs nu i några veckor i väntan på att riksdagsutskott ska kunna lämna synpunkter.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson säger att det är rimligt att räkna med ett beslut i riksdagens kammare omkring den 20 februari och utbetalning halvannan vecka senare.
– Det behövs, kommunerna sitter ju och väntar, säger hon.
Svider för C och MP
Regeringen och samarbetspartierna C och L har utlovat fem extra miljarder i år till välfärden i samband med vårändringsbudgeten i april. Men oppositionen anser att det är för sent och vill omgående skjuta till ytterligare 2,5 miljarder i en extra budget.
För att finansiera detta vill de slopa reformer som är viktiga för främst C och MP.
MP:s reform utvecklingstid hotas. Motståndarna framhärdar i att kalla det friår efter den gamla modellen.
– Det är en långsiktig, flerårig satsning, inte en tillfällig. Men vi kommer nu att gemensamt sätta oss ner och analysera vad detta kommer att innebära för vår budget och hur vi ska agera framöver, säger MP:s ekonomisk-politiska talesperson Karolina Skog.
Emil Källström, Centerns ekonomiskpolitiske talesperson, är besviken att förslaget om ingångsavdrag inte införs i år med oppositionens förslag. Det skulle ha gett företag lägre arbetsgivaravgift och tanken är att underlätta för unga och nyanlända att få jobb, framhåller han.
– Jag tycker att det är dåligt och anmärkningsvärt att M och V slår sina påsar ihop för att höja skatten för företag, och dessutom försämrar för integrationen, säger Källström.
Regeringskällor säger att man nu måste fundera på hur man ska gå vidare med utvecklingstid och ingångsavdrag. Det handlar inte minst om regeringen ska återkomma med förslag om dem i kommande budgetpropositioner.
"Riktigt stort"
Partierna bakom januariöverenskommelsen är irriterade över att oppositionen går in och prioriterar om i den redan beslutade budgeten för 2020. Den ordnade budgetprocessen måste försvaras.
– Om vi har partier som väljer att gå ifrån det kommer det att få konsekvenser, vilka konsekvenser har jag inte klart för mig. Men det här är riktigt, riktigt stort, säger Karolina Skog.
Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet, är även kritisk till att oppositionen agerar kortsiktigt.
– Det här är inget man löser med en extra ändringsbudget, med en klackspark. Den här delen av det politiska spelet är ovärdigt ur det perspektivet, säger Fredrik Olovsson.
Mindre pengar till skolan
Oppositionens förslag innebär också att Vänsterpartiet gått med på att dra in en halv miljard av de pengar som var avsatta för lärarassistenter. Även om det också är vad man skulle kalla pengar till välfärden är det rätt att dra in dem, enligt Ulla Andersson.
TT: Så pengarna till lärarassistenter hade inte spelat någon praktisk roll?
– Delvis så används de ju inte och det måste ju vara bättre att förhindra uppsägningar av lärare, det är ju framför allt de som behövs i skolan.
(Maria Davidsson/TT)
(Lars Larsson/TT)