Bernie Sanders ”flirtar” med kommunistpartiet
Demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders talar i Santa Ana, Kalifornien, den 21 februari 2020. Foto: David McNew/Getty Images


President Donald Trump säger att han tycker att presidentkandidaten Bernie Sanders är kommunist. Bernie Sanders säger att han inte är det. Ordföranden i Communist Party USA, Joe Sims, håller med Sanders. Efter att ha studerat Sanders i över ett årtionde nu, så håller jag med President Trump.

Bernie Sanders är en skapelse av Democratic Socialists of America (DSA). De har bekostat och bemannat hans valkampanjer. De har propagerat för honom och stöttat honom i över 3 år nu. Sanders skulle inte vara någonting utan DSA. Och de är definitivt lilla ”k”-kommunister.

Men hur är det med stora ”K”-kommunister? Till exempel Communist Party USA.

DSA är Sanders största kärlek, men då och då har han även flirtat med DSAs bästa kompisar i kommunistpartiet. Förutom lite avundsjuka så fanns här ingen större konflikt. De två organisationerna har samarbetat i årtionden och delar samma kors-medlemskap. Deras policies ser nästan likadana ut. Dock gör DSA:s mer ofarliga namn det lite lättare att arbeta inom kyrkor, det demokratiska partiet och andra organisationer.

Som student på tidigt 60-tal i Chicago arbetade Sanders en tid för det kommunistparti-kontrollerade United Packinghouse Workers Union. I slutet på 80-talet blev Sanders kommunistflirt lite mer seriös.

Den 8 november 1989 fanns en notis i den Maoist-vridna nyhetstidningen the Guardian (New York) angående en kommande nationell konferens för USA:s fredsråd (U.S. Peace Council). USA:s fredsråd var en front för Communist Party USA och affilierad med det Sovjet-kontrollerade Världsfredsrådet.

Borgmästare Sanders deltog i evenemanget, liksom demokraten John Conyers, som sedan länge varit allierad med kommunistpartiet; förre kommunistpartiledaren Jack O´Dell vid Rainbow Coalition; Zehdi Terzi vid terroristorganisationen PLO, och Gunther Drefahl för det kommunistiska East German peace Council.

Sanders minglade där med några av de farligaste kommunisterna på jorden. Det är inte att undra på att FBI höll koll på honom i sin position som borgmästare i Burlington.

Den 5 mars 1997 introducerades H.R. 950, en lag om jobbskapande och återuppbyggnad av infrastruktur, av kongressens Matthew Martinez i Kalifornien. Lagen hade 33 samfinansiärer, varav en av dem var Sanders.

Enligt New York State Communist Party:

”Det främsta syftet med den här akuta lagstiftningen för nationella jobb var att facket skulle kunna erbjuda jobb till krisdrabbade städer genom att sätta de arbetslösa i arbete genom att återuppbygga landets infrastruktur (skolor, bostäder, sjukhus, bibliotek, kollektiv transport, motorvägar, parker, miljömässiga förbättringar, etc[)]. 250 miljarder USD avsätts för akuta allmänna jobb för en femårsperiod.”

Utan framgång lanserade Communist Party USA i flera år versioner av den här motionen för att ”slussa pengar till facken”. Alla större grupper som drev den, som National Labor Coalistion For Public Works Jobs och New York Coalition for Public Works Jobs, leddes av medlemmar i kommunistpartiet, som Bill Davis i New York.

John Case skrev 2010 om sina personliga upplevelser med Sanders när han var distriktsorganisatör för kommunistpartiet i New England. Artikeln i kommunistpartiets Political Affairs hade rubriken ”Sanders for President?”:

”Det finns ett fåtal, om ens några, politiker till vänster, som är mer skarpsinniga än Bernie Sanders. … Jag lärde känna honom rätt bra under mina år som UE-representant i Vietnam, och senare som DO för Communist Party i New England. Med några få undantag som kan diskuteras, har han alltid – både ideologiskt och politiskt – drivit en arbetarklasslinje."

”Vad som är viktigt är att han blev en mästare på varje konkret taktik inriktad på att isolera högern, utan att verka oansvarig eller hänsynslös mot krafter i mitten. Han höll fokus på det konkreta – särskilt ekonomi, och icke-korrumperad styrning – som avväpnade upprepade försök från högern att isolera honom.”

I april 2015, bara en helg bort från valdagen i Chicagos borgmästarval kom senator Sanders till Chicago för att tala till stöd för Jesus ”Chuy” Garcia, en vänsterradikal kandidat mot den sittande borgmästaren Rahm Immanuel.

Senator Sanders och distriktets pensionerade ledare för stålarbetare, Scott Marshall, eldade på inför en publik på 700 personer för att få väljare till deras vän Garcia.

”Chuy” Garcia har en 40-årig historia hos Chicago Communist Party. Marshall var ordförande för Communist Party Labor Commission.

Enligt en rapport från evenemanget i kommunistpartiets People's World:

”U.S. senator Bernie Sanders talade om att bygga en folkrörelse. 'Det vi gör är inte bara att göra en avdelning bättre; vi visar att när människor står tillsammans så finns det ingenting vi inte kan uppnå.'”

”Sedan talade han om vad som för den entusiastiska publiken såg ut mycket som en plattform för presidentvalet 2016.”

”Vi ska säga till de rikaste människorna – miljardärer och storföretag – att börja betala sin del.' Sedan talade han om att sätta miljoner i arbete i gröna jobb för en minimilön genom att 'investera i den förfallna infrastrukturen' och skapa energisystem som minskar på kolet. Han talade för fri undervisning i allmänna college och universitet, Medicare for All, att höja socialbidragen, att vända Citizens United och allmän sponsring av val...”

”'Det är förändringarnas tid', observerade den pensionerade stålarbetaren [Scott] Marshall. 'En mäktig rörelse, ledd av arbete, håller på att födas.'”

Garcia förlorade borgmästarvalet, men valdes senare in i kongressen 2018, där han stolt arbetar i Congressional Progressive Caucus, initierad av Bernie Sanders.

I en artikel på Communist Party USAs webbsida, den 24 januari 2018, förklarade partiledaren John Bachtell medlemmarnas deltagande i valkampanjerna 2016 och 2018:

”Medlemmar var involverade i Bernie Sanders kampanj och fortsätter sin aktivism i Our Revolution, Swing Left, Indivisible, Working Families party, och grupper som New Virginia Majority och lokala partigrupper för demokraterna och 2018 års valkampanj.”

Communist Party USA verkar vara åtminstone lika mycket involverad i Sanders kampanj för 2020.

I december 2019 skrev Rick Nagin, partiledare för Ohio Communist Party i People's World:

”Att besegra Trump och ultrahögern 2020 innebär att flytta väljarkåren åt vänster. Det mest effektiva för att göra det är Sanders kampanj, som vi borde ägna oss åt helt och fullt.”

Joe Sims, ordförande för kommunistpartiet, kanske inte anser att Sanders är kommunist, men det verkar som att de flesta andra i partiet anser honom vara en värdig kamrat.

Trevor Loudon är författare, filmskapare, och talare från Nya Zeeland. Han har forskat kring den radikala vänstern, om marxist- och terroriströrelser, och deras påverkan på politiken, i över 30 år. Han är författare till den nya boken ”White House Red: Communist, Socialists and Security Risks Running for U.S. President, 2020”.

Åsikter som uttrycks i artikeln är författarens egna.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.