Pandemin avslöjade att Sveriges förmåga att skaffa fram läkemedel och skyddsmaterial inte håller måttet vid en kris. Därför får den pågående beredskapsutredningen nu utökat uppdrag. Dessutom ska utredningen snabbas på.
– En stor del som utredaren får i uppdrag att se över är om det behövs särskilda beredskapsapotek, som skulle ansvara för läkemedelsförsörjningen. Det handlar om att säkra tillgången både för enskilda och för vården i stort, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Del tidigareläggs
Beredskapsutredningen tillsattes i augusti 2018, med uppdraget att ta fram förslag för att stärka hälso- och sjukvårdens krisberedskap. Enligt det ursprungliga direktivet skulle utredaren lämna sitt slutförslag till regeringen i februari 2022. Den del av utredningen som handlar om tillgång på läkemedel och skyddsmaterial skulle dock lämnas lite tidigare; i september 2021. Denna del tidigareläggs nu ytterligare, till den 1 april 2021, samtidigt som uppdraget alltså utökas.
– Till en början handlade uppdraget om hälso- och sjukvårdens beredskap i kris. Nu har vi fått smärtsamt fått erfara vad som kan hända under en pandemi, med värdekedjor som inte fungerar och där vi inte har ett tydligt utpekat ansvar när det gäller apotekssidan till exempel, säger Hallengren.
Hon presenterar förändringen tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan, som skyller en stor del av problemen med lagerhållning på avregleringen av apoteksmarknaden 2009.
– Vid avregleringen antog man att marknaden skulle lösa det. Men det är uppenbart att så inte har blivit fallet, i alla fall inte till den grad vi behöver, säger Ibrahim Baylan.
"Robust läkemedelsförsörjningen"
Exakt hur beredskapsapoteken skulle kunna utformas vill varken Lena Hallengren eller Ibrahim Baylan svara på. Av det nya tilläggsdirektivet framgår att utredaren inte är bunden till någon specifik aktör som nu finns på marknaden.
– Uppdraget handlar om att se till att det finns en robusthet i läkemedelsförsörjningen och att de är så placerade över landet att vi säkrar upp tillgången, säger Lena Hallengren.
(Jörn Spolander/TT)