Bästa aprilskämtet genom tiderna
Hur många som provade att få färg i den svartvita tv:n den 1 april 1962 vet vi inte.


För en del har det blivit en kul sport att lyckas upptäcka dagens aprilskämt i de stora medierna. Att skämta den första april har gamla anor och visst kan vi fortfarande skratta åt skämt vi minns, hur fyndiga de var eller kanske till och med hur vi själva gick på det.

April Fool's Day i engelsktalande länder, liksom den motsvarande dagen i bland annat Frankrike, Indien och Danmark verkar ha samma ursprung som vårt aprilskämt den 1 april. Troligen drev man med varandra på det här sättet redan på 1500-talet och i mitten av 1600-talet publicerade tidningar aprilskämt, till exempel i England.

I Frankrike kallas den lurade för aprilfisk, vilket påminner om vad vi säger; ”April, april, din dumma sill...”, medan man i Danmark och Norge säger ”Aprilnarr”. I Finland får man höra ”April, april, ät sill och drick lervatten till”.

När aprilskämten kom hit till Sverige gick de ut på att lura andra att gå dumma ärenden och man fick då ett brev – en aprilsedel.

Den engelska aprilsedeln från 1857 informerar om att lejonen vid Tower of London ska tvättas. Evenemanget skedde aldrig.

I dagens medier och på Facebook den 1 april 2020, har flera aprilskämt spridits och muntrat upp många. Till exempel ska det nu finnas en glutenfri variant av Falu Rödfärg, där vetet är utbytt mot en blandning av xantangummi och psylliumfröskal. När dessa ingredienser tillsätts i rätt proportion blir färgen dessutom mer lättstruken och tränger bättre in i träet, enligt Darul Lirpa, som lett utvecklingsarbetet.

Vem som skrivit ihop skämtet är okänt, men den observante ser att forskningsledarens namn baklänges blir April Lurad. Falu Rödfärg själva har dagen till ära lanserat en textilfärg för hemmafärgning för att få den rätta nyansen på kläderna som glimmar i varmt kvällsljus.

Kanske är det någon som nu testar att gro sina frön i ugnen i 50 grader för att skynda på odlingarna efter ett tips i en trädgårdsgrupp på Facebook. En bild på små krukor med tumslånga skott visade det lyckade resultatet efter bara tre timmar. Kommentarer i inläggen brukar dock visa att det är frågan om skämt.

Skämt vi minns

Säkert blev många av Västerbottenskurirens läsare fundersamma när de slog upp BB-sidorna den 1 april 2010. På fyra av bilderna syns nämligen samma pappa, lika glad och stolt på alla bilder.

Bland de äldre skämten minns säkert många när Göteborgsposten den 1 april 1950 meddelade att Öland lossnat från havsbottnen och flutit in mot kusten.

Sveriges Radio Ekot slutade med aprilskämt 2001, men bjöd innan dess på flera skämt som säkert många minns:

1976 skulle cykeltrafiken bli säkrare och efter sju års utredning kom förslaget att cyklister skulle ha både hjälm och cykelbälte.

1998 hade internet börjat slå igenom och Ekot rapporterade om en ny brottsutredning med anledning av svenskar som folkbokför sig på sin e-postadress för att slippa betala skatt.

Kanske är det mest kända, och bästa, aprilskämtet ändå det från 1962 när man i sin svartvita tv fick veta hur man kunde göra för att få färgbild; det skulle räcka med att trä en nylonstrumpa över tv:n.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.