Inte alla kan lösa mattetalet från 1950-talet utan miniräknare
The Epoch Times


Ett matteproblem har blivit viralt, helt enkelt av den anledningen att nätanvändare inte är överens om rätt svar. Ekvationen härrör från 1950-talet och gör många förvirrade eftersom ”reglerna” för att lösa det verkar ha förändrats med åren.

Mattetalet är det här:

9 – 9 ÷ 9 + 9 – 9 ÷ 9 = ?

Kan du lösa det? Gör ett försök och när du tror att du har rätt svar, scrolla ner för att se varför talet förvirrar så många, och för att se rätt svar.

©The Epoch Times

Många tar sig an ekvationen i en ordning som verkar logisk, från vänster till höger, och kommer då fram till svaret 0.

(9 – 9) ÷ 9 + 9 – 9 ÷ 9 = ?

(0 ÷ 9) + 9 – 9 ÷ 9 = ?

(0 + 9) – 9 ÷ 9 = ?

(9 – 9) ÷ 9 = ?

0 ÷ 9 = 0

Men det rätta svaret enligt många andra är dock inte 0, utan 16.

Om man ska gå efter nätanvändarnas kommentarer så kan den matematiska metoden ha sett annorlunda ut på 1950-talet. För att alla ska kunna få samma svar på det här talet är det viktigt att alla använder samma regler. Av det här skälet finns det standardiserade regler, operatorprioritet eller räkneregler, som avgör i vilken ordning olika delar av ett matematiskt uttryck ska beräknas.

En minnesregel för att komma ihåg prioritetsordningen är PUMDAS, där P står för Parentes, U för Upphöjt, M för Multiplikation, D för Division, A för Addition, och S för Subtraktion. Börja alltså med att räkna ut det som står inom parentes, räkna sedan ut exponenter, därefter multiplikation och division, sist addition och subtraktion. Gå från vänster till höger inom denna prioritet.

Foto: Steve Buissinne

Genom att använda PUMDAS blir lösningen på talet den här:

Vi har inga parenteser, men skriver dit dem för att tydliggöra prioritetsordningen.

9 – (9 ÷ 9) + 9 – (9 ÷ 9) = ?

9 – (1) + 9 – (1) = ?

Därefter går vi från vänster till höger för att göra addition och subtraktion:

(9 – 1) + 9 – 1 = ?

(8 + 9) – 1 = ?

17 – 1 = 16

Är det samma svar som du fick? Grattis i så fall. Det är inte alla som klarar att lösa det.

Enligt Plus Magazine så tillämpar Google, Wolfram och många moderna beräkningsprogram automatiskt operatorprioritet på alla mattetal som skrivs in. Men än så länge råder ingen konsensus kring den här regeln, och en del äldre miniräknare tillämpar inte operatorprioritet.

Så de som tar sig an sådana här matteproblem med huvudräkning eller en ”gammaldags” miniräknare kan få ett helt annat resultat. I en matematiskt ideal värld skulle förstås alla använda operatorprioritet och det skulle vara garanterat att få samma resultat.

Många nätanvändare har kommenterat på Facebook efter att det här talet blev viralt. En person skrev:

”Det blir 16, man sätter hakparenteser runt divisionerna. Det är rätt enkelt tycker jag, men de flesta människor har inte gjort den sortens tal sedan skolan, och det kan vara länge sedan.”

En person erkände:

”Jag gjorde fel första gången. Jag glömde att man gör multiplikation och division först. Tack för påminnelsen, jag antar att jag inte använder den här kunskapen så mycket dagligen.”

”Vi (i en viss ålder) fick inte lära oss PUMDAS/operatorprioritet. Vi fick lära oss vänster till höger, och det var allt, så det blir 0 som svar.”

En annan person gav ett nytt perspektiv:

”Jag är 62 år och har varit lärare i 38 år. Operatorprioritet har funnits under hela den tiden.”

Enligt Plus Magazine, är det det komplicerade arbetet som ligger bakom sådana här till synes enkla ekvationer, som gör dem så intressanta och tillfredsställande att lösa. De som är mattekunniga hävdar att vi i det ”verkliga livet” alla borde använda parenteser för att undvika oklarheter.

Tills vi når konsensus kommer dock tankenötter som denna att fortsätta att gå virala och underhålla nätanvändare runt om i världen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.