9 gammaldags saker som kan förbättra ditt liv
Vi kan balansera vår ofta teknologitunga vardag genom att ha riktiga blommor omkring oss och genom att läsa ur en riktig bok. Foto: Sofia Iivarinen


Teknologiska uppfinningar ska ständigt förbättra livskvalitén för oss. Mitt bland alla plastleksaker och blänkande prylar, smarta produkter och artificiell intelligens finns det dock en känsla av, ja, konstgjordhet över det hela.

Motgiftet behöver inte nödvändigtvis vara ett ouppkopplat liv vid en skogssjö (fast det låter lockande). Att återstifta bekantskapen med saker som är relativt gammaldags kan vara den motbalans som många av oss längtar efter.

Om du längtar efter en känsla av äkthet, enkelhet, nostalgi, eller ren och skär godhet, så kan det vara idé att ta in några av de här sakerna i vardagen.

Grammofon

Alltså en spelare för vinylskivor, för er som är lite mer moderna. Ljudet från LP- eller vinylskivan, inklusive skrapet från nålen mot skivan och de mindre bristerna, ger en värme och myskänsla. Leta i secondhandbutiker på internet eller på lokala loppisar för att hitta skivor, gärna från ”den gamla goda tiden”.

En "gammal hederlig" skivspelare. Foto: Åsa K

Naturligt

Det blir inte mer gammaldags än ren natur. Riktiga blommor, krukväxter, stenar, snäckor och andra naturfynd blir fina prydnader inomhus. Tända ljus eller en brasa ger ett värmande, levande ljus.

Tänd ett ljus.

Hantverk

Kan du sy, sticka, virka, måla, arbeta i trä, ta vackra bilder eller skapa med hjälp av någon annan talang? Ta dig tid för att göra det och gör en plats i hemmet för din kreativitet, där du kan omgärda dig av det du skapat.

Ett kreativt bord med sakerna lätt åtkomliga gör det lättare att ta sig tid att skapa.

Ouppkopplad tid

På tal om tid, nu när vi ändå lyfter godbitar från forna tider, ta dig tid att koppla bort från dagens högteknologiska enheter. Bestäm dig för att ha en del av dagen när du helt avstår från de lysande rektanglarna och istället ger den verkliga världen omkring dig full uppmärksamhet.

Brädspel

När spelade du brädspel senast? Det här är ett underskattat nöje där man verkligen kan ha roligt. Spela tillsammans med familjen eller bjud hem vänner på en brädspelskväll. De senaste åren har det också dykt upp brädspelskaféer på flera svenska orter, vilket är ett bra tillfälle att få prova nya spel i en mysig miljö.

Brädspel kräver närvaro och ger ofta många skratt.

Det finns en mängd olika brädspel, så det är inte bara "Fia med knuff" som gäller.

Hemlagad mat

Hör du till dem som ofta köper färdig-mat eller bara vill få matlagningen överstökad på kort tid? Då kan det vara dags att återupptäcka matlagningskonsten. Med lite planering kan man låta det få ta tid och till exempel göra långkok som kan räcka i flera dagar. Kan man då och då avsätta tid för matlagningen så kan det bli ett nöje att laga den och man märker också att maten är tillagad med omtanke och glädje.

Varför inte laga något du minns från när du var barn?

Kontanter

Hör du till dem som aldrig har kontanter på sig? Visst är det smidigt att använda kortet eller mobilen för att betala, men fundera på att börja använda kontanter oftare. Det sägs att man faktiskt blir försiktigare med pengar när man använder kontanter, så en sådan vana kan leda till att du kan spara mer pengar.

Enkla leksaker

När det handlar om leksaker till barnen, så välj de enklaste. Välj de som är av bra kvalité och tillverkade i naturmaterial, utan ljud och ljus. Den här sortens leksaker inspirerar barnen mer till kreativ lek och uppfinningsrikedom. De påverkar också deras utveckling positivt, till skillnad från deras motsvarigheter i plast som gör allt arbete (lek) åt dem.

Leksaker i naturmaterial ger en skön känsla och de finns förstås både med och utan färg.

Papper

En del menar att papper håller på att bli föråldrat. Oavsett om vi pratar om böcker, nyhetstidningar, magasin, eller vanliga pennor och ritpapper, så går det inte att förneka att upplevelsen är annorlunda jämfört med den digitala motsvarigheten.

Njut av den äkta varan. Läs en riktig bok. Skriv på riktigt papper. Bläddra i en riktig nyhetstidning på söndag morgon tillsammans med en kopp kaffe.

Livet kan vara enklare på olika sätt med dagens teknologiska lösningar, men inte utan att vi förlorar något som är svårt att beskriva, men som definitivt är märkbart. Ge det som är gammaldags en chans och se om det kanske är grejen som faktiskt förbättrar ditt liv.

Följ Barbara på Twitter @barbaradanza

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.