Barnen kan lära sig mycket hemma – så inreder du för att hjälpa dem


Barn lär sig mycket hemma. Lärandet är inte begränsat till skoltimmarna och många menar att barnen faktiskt lär sig det mesta utanför utbildningssystemen.

Ett sätt att hjälpa barnen att lära sig mer i hemmet är att ha lärande i åtanke när man planerar hemmet. Det passar även de mer upptagna föräldrarna som kanske inte har tid att sitta ner så mycket med barnen. Det handlar om att skapa plats för kreativitet, att det finns material som hjälper barnen att upptäcka och att idéer och nyfikenhet får finnas.

Detta innebär inte att allt behöver göras om i hemmet eller att dyra inköp behöver göras. Utnyttja det som redan finns, men ha lärandet i åtanke.

Här är några idéer till hjälp.

Bibliotek

Med hjälp av några lådor, hyllor upp till taket eller ett helt rum går det att skapa ett litet bibliotek. Tänk igenom valet av böcker och besök regelbundet secondhand-affärer med använda böcker. Det kan hela familjen ha nöje av.

Blanda fakta och romaner. Variera läsnivån på böckerna och tänk inte på barnens nuvarande läsförmåga.

Här är kvantitet och kvalitet det viktiga.

Skärmar

Begränsa så mycket som möjligt tillgängligheten och beroendet av skärmar hemma. Skärmar är beroendeframkallande och har visat sig vara skadliga för små barns inlärning.

Visst finns det pedagogiska appar, YouTube-videos som kan lära ut saker och ett flertal kurser på internet som är bra, men om de alls ska användas så gör det med försiktighet.

Om du vill minska eller helt få bort barnens skärmtid, titta på screenfreeparenting.com. Där finns forum, källor och mycket stöd i ämnet.

Inget slår att läsa en riktig bok, sätta pennan mot pappret, skapa något med händerna eller att leka med varandra ansikte-mot-ansikte. Det behövs inga skärmar.

Leksaker

Välj noga när det gäller leksaker. Oavsett barnets ålder, tänk på vad barnet kommer att göra med leksaken innan du släpper den över tröskeln. Fråga dig själv om det kommer att bli en aktiv eller passiv lek.

Till exempel lockar träklossar till aktiv lek. Barnen får chans att tänka till, vara kreativa och träna motoriken. Klossarna kan få bli precis vad de vill.

En leksak som blinkar, gör ljud, läser för barnet eller gör något som svar på en knapptryckning gör det mesta av leken åt barnet. Det ger färre möjligheter till kreativitet, uppfinningsrikedom, tänkande och lärande.

Verktyg

Barn älskar att skapa och upptäcka. Stötta deras kreativitet och upptäckarlust genom att ge det utrymme och de verktyg som behövs hemma.

Oavsett om det finns ett eget hobbyrum eller ett köksbord som klarar lite stök, så är nyckeln att ta bort det som hindrar barnet från att skapa.

Samla ihop olika sorters papper, kritor, märkpennor, färgpennor, lera, lim, saxar, linjaler, klistermärken, ja, allt du kan komma på för att låta kreativiteten blomma.

Ett sätt att inspirera kreativiteten är att ställa behållare för återvinning på ett strategiskt ställe. Lägg tomma toarullar i en låda. Låt barnen använda tomkartonger och plastflaskor.

Uppmuntra dem att experimentera och upptäcka. Kartor, en jordglob, en kulram, ett mikroskop eller ett teleskop uppmuntrar barnen att upptäcka och experimentera.

Alla sinnen

Tänk på alla sinnena: den bästa klassiska musiken, de vackraste konstnärliga mästerverken, dofterna från hemlagade godsaker eller andra dofter att njuta av, barnvänliga saker att känna på från de yngsta åldrarna, och din uppmärksamhet när de pratar.

Plats för rotation

För nöjes skull eller för att göra saker och ting intressanta, avsätt en plats i hemmet – en hylla, ett bord, en korg eller någon annan plats som syns – där du regelbundet byter ut sakerna. En dag kan där finnas en jordglob, en atlas, böcker om geografi eller ett världspussel. En annan dag kan det vara sagoböcker, en korg med dockor till en dockteater eller kläder att klä ut sig i.

Tanken är att välja ett enkelt tema och visa upp det. Låt barnen upptäcka det själva och använda det som de vill. Det kan hjälpa dem att utforska något som de annars inte hade kommit att tänka på.

 

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Val 2018 – Flyktingpolitik