Skolstart: Undvik en ovälkommen start – här får du luskoll
Klåda i hårbotten kan vara löss och i samband med skolstart är det bra att göra en koll med luskammen. Foto: Eva Sagerfors


Dags för terminsstart och med den risken för en ny omgång huvudlöss i omgivningen. Här får du veta vad som är sant om lössen och hur man blir av med dem.

Under sommaren är huvudlössen som mest aktiva, enligt 1177.se. För att undvika en ovälkommen start i klassen eller på förskolan är det klokt att luskamma familjen en vecka innan skolstart.

Det är inte roligt att upptäcka löss i huvudet första gången. Ofta har de hunnit bli många och det kan ta tid att bli av med allihop. Upptäcker du löss hos familjen så meddela lärarna att det är dags för kompisarna att bli kammade också.

Myter och sanningar

Har man inte kommit i kontakt med huvudlöss tidigare kan detta vara bra att känna till:

- God hygien hjälper tyvärr inte mot löss, de trivs bra även i en ren hårbotten.

- Lössen förflyttar sig genom att gå från hårstrå till hårstrå. De hoppar eller flyger inte.

- Lössen klarar sig inte utanför håret och dör inom 1-2 dygn. Bästa sättet att sanera till exempel sängkläder från löss är att låta dem ligga i tvättkorgen ett par dygn.

- Lössen dör inte av att frysa sängkläder eller att tvätta dem i hög temperatur.

- Lössen lever av blod.

- Man kan ha löss utan att det kliar.

Lössen

Nykläckta löss är 0.5-1 mm långa. Efter en vecka är de vuxna och 2-4 mm långa. De är genomskinligt grå, bruna eller svarta, har sex ben och saknar vingar. Ser man en lus i håret så förstår man vad det är.

Äggen sitter fast på hårstråna. De är ovala och gulvita till bruna. Det tar en vecka innan äggen kläcks. Vid behandling av lössen gör man därför två behandlingar; en när man först hittar en lus och en precis en vecka senare när de ägg som har överlevt behandlingen kläcks. Hittar man en vuxen lus igen så är det bara att börja om och göra en första behandling, följt av en till en vecka senare.

Huvudlössens livscykel. Bild 5 visar en hane och bild 6 en hona. Bild: B Kimmel/Centers for Disease Control and Prevention

Förebyggande

- Kammen är det viktigaste redskapet mot lössen.

- Så länge du inte hittar löss i håret så behövs ingen behandling.

- Lössen lever i huvudhår som är längre än 0,5 cm, där får de rätt temperatur. Klipper man håret kortare så kan lössen inte överleva.

- Undvik huvudkontakt med andra människor.

- Undvik att prova andras mössor.

Kammen

De vanliga luskammarna från apoteken får med sig lössen, men inte äggen. Vill man få bort även äggen krävs det en speciell, tät kam som kostar lite mer. Med hjälp av skärande ytor på kammens taggar lossnar äggen.

En sådan kam är också valet för den som inte kan eller vill använda apotekens medel mot löss.

Lusmedlen dödar både löss och ägg, men är inte 100 procent säkra när det gäller äggen.

Lusmedel

De som kan sin Madicken minns att hon luskammades, och fick behandling med sabadillättika. Den tog död på lössen, men var inte skonsam mot hårbotten.

Det kan vara klokt att vara förberedd med både kam och något att behandla med ifall lössen skulle komma till familjen.

Lusmedel med kemisk verkan säljs inte längre på apoteken på grund av att lössen blev resistenta. Istället har man gått över till mekaniska medel som verkar genom att kväva lössen med mineraloljor.

Det finns ett antal medel hos apoteken. Prata gärna med andra föräldrar eller skolsköterskan om deras erfarenheter av de olika medlen. Det kan vara klokt att vara förberedd med både kam och något att behandla med ifall lössen skulle komma till familjen.

Kamning

När man hittat löss och behandlat bör man kamma dagligen. Borsta då först håret för att få bort tovor. Ett tips för tjockare eller längre hår är att ta en hårtest, borsta den och sedan ta kammen, därefter tar man nästa hårtest och gör likadant. Balsamspray i håret gör det också lättare att kamma.

Kamma igenom håret metodiskt, hårtest för hårtest. Börja i hårbotten och kamma utåt.

Efter varje tag med kammen: slå kammen mot ett vitt papper eller stryk av den mot vått hushållspapper för att se vad som fanns i håret och få bort det.

Efter kamning kan kammen saneras genom att hälla kokande vatten över den och låta den ligga i en minut, enligt tillverkare.

Efter sista behandlingen: fortsätt att luskamma håret två till tre gånger i veckan under två veckor. Kamma för säkerhets skull även de andra i omgivningen lika länge.

Andra medel

Eteriska oljor som lavendel och tea tree dödar de flesta löss inom 6-12 timmar, enligt shenet.se. Behandling med olja, fett eller silikon dödar lössen inom 1 timme.

Om man vill göra en huskur som komplement till kamningen, så skölj först håret ordentligt med äppelcidervinäger, som ska lösa upp ”klistret” som äggen sitter fast med i håret. Sätt sedan kokosolja i hår och hårbotten, sätt en plastpåse på huvudet, en handduk runt och behåll inpackningen under natten. Fettet kväver lössen.

För att få ur fettet ur håret: använd schampo eller tvål upprepade gånger tills håret känns bra. Kamma igenom håret noga. På köpet är en inpackning med kokosolja eller olivolja vårdande för både hår och hårbotten.

 

Den här katten leker ”skjutlekar” med stor inlevelse – märkligt

Förföljelsen av Falun Gong