Alla svenska storbanker pekas ut som mer eller mindre indragna i den stora penningtvätthärva som ett större journalistnätverk avslöjat. Minst 180 miljarder kronor har flyttats ut från Ryssland mellan åren 2010 och 2014.
Bristerna liknar de som upptäcktes i fjolårets stora Panamaläcka, enligt Finansinspektionen.
De svenska banker som använts för genomförd eller försök till gigantisk rysk penningtvätt är förutom Nordea även SEB, Handelsbanken och Swedbank.
Men härvan är betydligt större än så. Banker över hela Europa verkar vara indragna i ett jättenätverk av penningtvätt, enligt journalistnätverket OCCRP som delat med sig av avslöjandet till 32 andra mediepartners.
Enligt brittiska The Guardian visar dokument att minst 20 miljarder dollar verkar ha försvunnit ut från Ryssland via det internationella banksystemet, men utredare tror snarare att det kan handla om så mycket som 80 miljarder dollar, motsvarande 700 miljarder kronor. Och pengarna misstänks komma från olaglig verksamhet.
Runt 500 personer ska vara inblandade, inklusive bankirer från Moskva, oligarker och personer kopplade till ryska regeringen och spionorganisationen FSB (tidigare KGB), skriver The Guardian som också namnger president Putins kusin Igor Putin som sittande i en av de inblandade Moskvabankernas styrelse.
Svenska banker
Pengarna har också passerat konton i de svenska storbankerna. Och Finansinspektionens (FI) biträdande generaldirektör Martin Noréus säger att den nu avslöjade penningtvätthärvan bekräftar myndighetens tidigare allvarliga påpekande om bankernas bristfälliga hantering av penningtvätt som bland annat ledde till sanktioner mot Handelsbanken och Nordea 2015.
– Just det här verkar handla om de brister som kom fram i Panamafallen, säger Martin Noréus till TT.
Nordea säger sig ha satsat stora resurser för att stoppa den penningtvätt som det nu rapporteras om, där pengar ska ha gått mellan bland annat Moldavien, Lettland, Danmark och Sverige och en rad andra länder.
"Aldrig tolerera"
– Vi kommer aldrig att tolerera att någon annan utnyttjar Nordea för penningtvätt, säger bankens presschef Petter Brunnberg till TT.
TT: Sådant här förekommer inte längre?
– Vi har nu förbättrat våra rutiner avsevärt på senare år. Vi har satsat mycket på att tillföra resurser för att förbättra kontrollerna. Och vi har en tät dialog med tillsynsmyndigheter, säger Brunnberg.
SEB:s presschef Frank Hojem säger ungefär samma sak och att man inte kan kommentera enskilda bankkunder till följd av banksekretessen.
Stoppat förbindelser
Strömmarna av ryska miljarder har framför allt gått via lettiska banken Trasta Komercbanka och moldaviska Moldindconbank.
Handelsbanken anser sig ha agerat rätt och stoppat transaktionerna när de upptäckts:
"Vi ser mycket allvarligt på detta. Transaktionerna det handlar om är fyra år gamla och väl kända för oss. Nödvändiga åtgärder har vidtagits och bland annat avslutades förbindelsen med Trasta Komercbanka under 2013. Vad det gäller Moldindconbank så har Handelsbanken aldrig haft någon direkt förbindelse med den banken, de aktuella transaktionerna genomfördes via andra banker, skriver Handelsbankens presschef Johan Wallqvist.
(TT)