Bakgrunden till Muellerrapporten undersöks i brottsutredning
Den särskilde åklagaren Robert Mueller vittnar i Capitol Hill i Washington D.C. den 24 juli 2019. Foto: Jim Watson/AFP via Getty Images


Det amerikanska justitiedepartementet har tillsatt en brottsutredning av omständigheter kring den så kallade Rysslandsutredningen, enligt källor till New York Times.

Rysslandsutredningen inleddes under 2016 för att utreda eventuell rysk påverkan av det amerikanska presidentvalet och kom senare att handla mer specifikt om nuvarande president Donald Trumps samröre med Ryssland.

Justitieminister Willam Barr tillsatte advokat John Durham tidigare i år för att utreda bakgrunden till Rysslandsutredningen samt eventuellt missbruk av de federala resurserna i samband med detta. Sedan dess har utredningen expanderats till att innefatta fler personer och allokerats mer resurser.

Barr och Durham reste till Italien i augusti och september i syfte att införskaffa information från italienska underrättelsetjänsten angående FBI:s verksamhet i landet under perioden för presidentvalet och Rysslandsutredningen. Barr ska även ha varit i kontakt med Storbritannien, Australien och Ukraina i samma ärende.

Nu har alltså beslut tagits att inleda en formell brottsutredning. Vad detta innebär mer specifikt och vem eller vilka som är föremål för utredning är ännu inte offentligt.

Ämnet har sedan presidentvalet varit en polariserad och infekterad fråga i USA mellan sympatisörer av president Donald Trump och republikanerna, och oppositionen i demokraterna.

Rysslandsutredningen togs i maj 2017 över av den särskilde åklagaren Robert Mueller. Han färdigställde sin rapport i maj i år och fastslog att inget brott kunde styrkas och inget åtal väcktes.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.