En signal om tilltro till fri och rättvis handel är vad både EU och Japan betonar när parterna nu nått en principöverenskommelse om ett handelsavtal.
Siktet är inställt på att avtalet ska träda i kraft från 2019.
Bland annat ost, vin, kött och bilar ska flöda friare mellan EU och Japan framöver. Och samtidigt skickas ett tydligt budskap till de stormaktsledare som samlas för G20-ländernas toppmöte i Hamburg.
– Vi har planerat det här ett tag när vi lovade att göra allt vi kan för att göra klart de politiska och handelsmässiga samtalen mellan EU och Japan före G20-toppmötet. Och nu har vi gjort det! säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på en presskonferens i Bryssel efter toppmötet med Japans premiärminister Shinzo Abe.
– Vi i EU tror starkt på en värld som bygger på öppenhet, samarbete och handel. Världen behöver inte gå hundra år tillbaka - utan tvärtom, vilket vi nu bevisar tillsammans med Japan, säger Tusk.
"Inget skydd i protektionism"
– Effekterna av det här går långt utöver våra gränser, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
– Det här sätter en standard för andra och visar att det inte är bra för varken företag, global ekonomi eller arbetare att stänga in oss själva. Det finns inget skydd i protektionism, säger Juncker.
EU-Japan EPA - som avtalet förkortas - ska omfatta 99 procent av handeln mellan EU och Japan och bland annat innebära att importavgifterna på japanska bilar så sakteliga fasas ut.
Träder i kraft 2019?
Helt klara är dock inte förhandlingarna. Bland annat återstår frågan om framtida investeringsskydd att reda ut. Där vill EU gärna se ett införande av den nya globala investeringsdomstol som föreslagits från Bryssel.
Fortsatta diskussioner om "tekniska frågor" går nu vidare i hopp om en färdig avtalstext mot slutet av 2017. Därefter väntas EU-kommissionen be medlemsländerna och EU-parlamentet om ett slutgiltigt godkännande.
– Vårt mål är att det här ska träda i kraft tidigt år 2019, säger Jean-Claude Juncker i Bryssel.
(TT:s korrespondent i Bryssel)