Att se värdet i begränsningar
Vad vi kan få i livet är begränsat. Att arbeta inom ramarna för våra förmågor och inte önska mer än nödvändigt ger en känsla av frihet. Foto: Cat Rooeny


Vårt samhälle fokuserar på frihet. Du ska ha möjlighet att bli vad du vill och göra vad du vill. Vi har otroliga valmöjligheter, men frågan är om det inte snarare är begränsningarna som gör oss lyckliga.

Det finns något läkande i det praktiska görandet. I början av året flyttade vi in i vårt nya hus och om jag kunde rita serierskulle jag göra en om semester innan och efter hus. Jag har inte förrän nu förstått hur viktigt själva ägandet är för mig. Att kunna lägga upp en ettårs-, femårs-, tioårs- och livstidsplan för en fast plats att bo på. Det är något nästan magiskt och jag har nog innan aldrig riktigt förstått den där känslan av stabilitet som ett eget ägt hem kan ge.

Vårt samhälle har en fascination för frihet men själv känner jag främst ett behov av begränsningar. För på många sätt är det begränsningar som ger stabiliteten. Jag vet var jag bor och jag vet att jag nu inte kan bo någon annanstans. Jag har gjort ett val och jag är begränsad till detta för hur jag vill utforma mitt liv. Det är lite som att gå en längre utbildning. Efter det är man liksom fast i den rollen. Visst kan man byta yrke, men man har lagt ner så mycket tid och pengar på att välja en väg att det för det mesta blir osunt att lämna den.

Jag har en partner och med det valet har jag valt bort kärleksrelationer med alla andra människor. Jag har offrat alla andra potentiella kärleksupplevelser och det är underbart. Istället för frihet har jag stabilitet. På många sätt är just detta skifte otroligt viktigt och på många sätt är det just denna process som gör att vi mognar som människor.

Jag tror att alla dessa begränsningar är vad som för mig skapar min frihet. När jag begränsar mig vet jag vad jag har. Jag vet vilka redskap jag har att nyttja för att bli lycklig och jag vet att jag faktiskt inte har mer än detta. Jag har det hem jag har och kan göra det underbart. Just detta hus kan jag bygga ut, lägga upp tioårsplaner och detaljplanera en trädgård för.

Denna begränsning gör att jag kan börja skapa lycka. Om jag däremot söker mig härifrån, till något lyxigare, större eller snyggare, skulle jag kanske kunna spara ihop pengar för att kunna gå vidare men jag skulle inte ha den stabilitet jag behöver för att bli riktigt lycklig. Den stabilitet jag behöver för att bli riktigt trygg.

Om jag vet att jag ska spendera resten av livet tillsammans med min partner ger det mig en grund att skapa långsiktig stabilitet och långsiktig lycka. Om jag vet att jag är fri att byta till vem jag vill när jag vill förlorar jag min begränsning och med det förlorar jag en del av min stabilitet, en del av min trygghet och en del av min förmåga att vara nöjd.

Vi vet också att vi alltid kommer att vara med varandra. Det att vi ska leva ihop resten av livet ställer höga krav på att utveckla relationen i den riktning vi vill gå. Det är naturligtvis annorlunda om enrelation skulle bli destruktiv men att inte lämna bakdörren öppen tvingar oss att ta hänsyn till varandra och skapa det liv som passar båda. Det är inte frihet men det är nödvändigt om en djupare relation ska skapas.

Kanske är det just detta jag vill komma fram till. Ett behov av en slutpunkt. En känsla av att ha uppnått det jag har möjlighet att uppnå. För även om resan på ett sätt är målet i sig så infinner det sig en frid när jag tagit ett stort beslut och ser att det inte finns någon återvändo.

Nu bor jag här och alternativen är borta. Jag har inget annat val än att göra det bästa av mina livsval och i detta infinner sig en känsla av nöjdhet. Även om det skulle visa sig att detta val inte var det bästa så vet jag att det inte går att gå tillbaka.

Det är underligt. För just här känner jag frihet. Den infinner sig inte när jag kan göra vad jag vill utan min känsla av frihet infinner sig när jag förstår mina begränsningar och när jag accepterar att jag inte kan röra mig utanför dem.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!