Årets person enligt TIMEs läsare: Hongkongs demonstranter vann – Thunberg femma
(V) Greta Thunberg utanför riksdagshuset, augusti 2018. Foto: Anders Hellberg/CC BY-SA 4.0, (H) Joshua Wong, en av de unga demokratiaktivisterna i Hongkong, 2019. Foto: Studio Incendo/CC BY 2.0


Denna text publicerades först på nyhetsbloggen InBeijing. Den återges här med författaren Jojje Olssons tillstånd. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Under gårdagens offentliggjordes att Greta Thunberg tilldelades den prestigefyllda titeln ”Årets person” av Time Magazine. Utnämningen görs av tidningens redaktörer, efter kriterierna ”en individ eller grupp som, på gott eller ont, hade mest inflytande globalt”.

I samband med prisutdelningen höll Time också en omröstning om titeln som drog 27 miljoner deltagare. Bland dessa fanns en klar vinnare, och det var inte Greta Thunberg utan Hongkongs demonstranter som fick över 30 procent av rösterna.

Thunberg kom femma i omröstningen. Innan henne kom i tur och ordning ”klimatstrejkare”, Keanu Reaves och det koreanska pojkbandet BTS. Alla med mellan 4 och 4,5 procent av rösterna.

Kanske visar Keanu Reaves och BTS på att omröstningen i sig delvis har att göra med särskild kampanjer eller upprop online. Icke desto mindre ger den stora segermarginalen för Hongkongs demonstranter upphov till en rad spekulationer på sociala medier.

Dels att det handlar om ett ställningstagande som skulle vara kommersiellt fördelaktigt för Time Magazine. Men framför allt att tidningen inte vill stöta sig med kinesiska myndigheter, och därför aldrig skulle våga förära Hongkongs demonstranter med titeln.

Vid en snabb titt på listan över tidigare utnämningar av ”Årets person” så är det noterbart att ”demonstranten” vann detta priset 2011. Det handlade då om protester i bland annat arabvärlden, Ryssland och USA.

Det är dock ingen som har med Kina att göra som utnämnts till ”Årets person” sedan 1985, då Deng Xiaoping fick priset för de ekonomiska reformer som infördes i landet under hans ledning.

Vad tror ni läsare? Är årets utmärkelse av ”Årets person”, samt det faktum att Time Magazine på över tre årtionden inte har gett denna utmärkelse till någon som har med Kina att göra, ytterligare ett fall av självcensur samt rädsla att göra den kinesiska regimen ilsken?

Jojje Olsson är journalist och författare bosatt i Taipei sedan 2016. Han levde tidigare i Peking i åtta år, men är nu svartlistad från Kina på grund av sitt arbete. Jojje har skrivit för över 100 svenska tidningar och jobbar nu på sin sjätte bok om Kina. Han har sedan 2010 drivit bloggen InBeijing, som är Sveriges största nyhetssida om Kina.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.