Var tredje anställd eller 4 500 varslas om uppsägning i en gigantisk hårdbantning av Arbetsförmedlingen. Mängder av förmedlingskontor kommer att stängas ner runt om i landet.
– Ett mycket tungt beslut, säger Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg.
Bakgrunden är budgetbesparingar och inriktningen i den nya politiska överenskommelsen.
Hela landet kommer att beröras av det historiskt stora varslet, ett av de största överhuvudtaget i Sverige. Arbetsförmedlingen har i dag lite över 13 000 anställda. Och av varslet på 4 500 uppsägningar som myndigheten tagit beslut om räknar Mikael Sjöberg med att runt 3 500–4 000 av dessa finns utanför huvudkontoret i Stockholm.
240 kontor
Exakt var och hur uppsägningarna kommer att slå är för tidigt att säga, men det kommer att innebära att mängder av de cirka 240 kontoren försvinner. Och det är en inriktning som ligger i linje med den politiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L som siktar på att lägga ut själva förmedlingen på privata aktörer – då kommer inte Arbetsförmedlingen ha något större behov av kontor ute i kommunerna, enligt Sjöberg.
Kvar blir då en kontrollapparat och en digital verksamhet som blir allt viktigare när personal försvinner.
– Det är också den del som undantas i det här varslet, digitaliseringen och IT, säger Sjöberg.
Påverkar service
Han ser framför sig att de stora nedskärningarna av personal och kontor kommer att påverka Arbetsförmedlingens förmåga att sköta sitt uppdrag, både som en följd av färre huvuden men också eftersom en sådan här stor neddragning naturligtvis påverkar personalen tufft under resans gång.
– Varslar man så här många så kommer givetvis verksamheten att påverkas, säger Sjöberg.
Han spår att de rena uppsägningarna så småningom landar kring 3 000–3 500 eftersom Arbetsförmedlingen har en personalomsättning på över tusen personer på ett år, och den lär inte bli mindre nu.
Politiska beslut
Bakgrunden till jättevarslet är politiska beslut, en kombination av den M/KD-budget som vann i riksdagen före jul och inriktningen från de fyra partier som enats om den politiska riktningen framåt. Före jul antydde Sjöberg att uppemot hälften av de runt 4 000 som skulle behöva varslas, senare skulle kunna återanställas när den akuta budgetkrisen skulle vara över i slutet av året. Det är inte sannolikt längre.
– Det är inte bara statsbudgeten, det är också så här politiken har skissats på Arbetsförmedlingens framtid, så de samverkar de här olika storheterna, säger Sjöberg.
Han beskriver varselbeslutet som tungt.
– Mina tankar går verkligen till alla medarbetare nu. Det är väldigt många som kommer att hamna i en osäker situation. Det tar en stund innan vi kan berätta exakt hur många som ska sägas upp och vilka, säger han.
Nu vidtar förhandlingar med facken. Ledningens ambition är att de faktiska uppsägningsbeskeden ska kunna förmedlas i slutet av april.
(Olle Lindström/TT)