När personal på på kärnkraftverket Forsmark i norra Uppland öppnade ventilen sprutade det ut radioaktivt vatten på dem. De utsattes för faran på grund av en felplacerad skylt.
Olyckan inträffade den 5 maj i år, skriver P4 Uppland. Personalen skulle skruva upp en ventil till en värmeväxlare för att tömma den på ofarligt kylvatten. Vad de inte visste var att det var radioaktivt reaktorvatten som sprutade ut. Det radioaktiva vattnet ska ha hamnat på flera anställda.
Orsaken till att olyckan inträffade var att de anställda öppnade fel ventil, men det var inte på grund av ovarsamhet utan för att skylten på ventilen satt fel.
Men om en så viktig skylt sitter fel, är de tillräckligt noggranna på kärnkraftverket? Forsmarks strålskyddsföreståndare Virva Nilsson tycker det.
– Det är vi. Det pågår ständigt arbete med att kolla att allt är rätt utmärkt, säger hon till radion och säger att hon får återkomma med hur olyckan ändå kunde inträffa när de har rett ut saken.
Ingen av de anställda ska ha blivit allvarligt kontaminerade eftersom de bar skyddskläder, men reaktorbyggnaden svämmades över. Efter flera dagars sanering var strålningsvärdena på accepterade nivåer.
Tidigare olyckor
Hittills tre stora kärnkraftsolyckor inträffat i världen: i Fukushima i Japan 2011, Tjernobylolyckan i nuvarande Ukraina 1986 och i Harrisburg, USA 1979.
Efter Fukushima gjordes mätningar av luft, vatten och gräs i Sverige, men enligt Strålskyddsmyndigheten påverkades inte Sverige av olyckan i Japan.
Tjernobylolyckan påverkar emellertid Sverige än idag. I januari i år uppmättes enligt Jaktjournalen rekordhög strålningshalt i ett skjutet vildsvin, 39.706 becquerel per kilo, utanför Tierp i Uppland, ett av de områden i Mellansverige som drabbades värst av strålningen från olyckan. Även svamp kan ha högre halter av radioaktivitet. Tjernobyls nedfall drabbade rennäringen allra värst, då renarna äter mycket lavar som tar upp radioaktivit nedfall.
I Sverige har det skett några strålskyddsincidenter på kärnkraftverk, senast i Forsmark 2006, då en kortslutning i reaktor 1 gjorde så att viktig säkerhetsutrustning inte fungerade som den skulle. Risken för att det skulle ske någon större kärnkraftsolycka i Sverige ses emellertid som liten.
Utöver Forsmark i Uppland finns kärnkraftverket Ringhals i Halland och Oskarshamn i Kalmar län. Barsebäck i Skåne stängdes 2005. Enligt Krisinformation skyddas alla kärntekniska anläggningar extra noga mot angrepp och sabotage som skulle kunna leda till olycka.
Totalt finns runt 400 kärnreaktorer i drift i världen. Utöver kärnkraftverk finns många ubåtar, ytfartyg och satelliter med kärnreaktorer ombord.