Andelen behöriga och legitimerade lärare i grundskolan sjunker. I fyra kommuner är nu mindre än hälften av lärarna obehöriga. Utvecklingen går alltså åt fel håll, visar Skolverkets senaste statistik.
Skollagen kräver att tjänstgörande lärare ska vara behöriga och legitimerade. Men i grundskolan har andelen legitimerade lärare (mätt i heltidstjänster) sjunkit, från 72,7 procent förra läsåret till 71,4 detta läsår - en minskning med 1,3 procentenheter.
Men skillnaderna mellan kommunerna är fortsatt mycket stora. I Vadstena är nio av tio lärare legitimerade. I Norberg, Ragunda, Sollefteå och Laxå är de legitimerade lärarna i minoritet (43-48 procent.)
Även i förskoleklassen och grundsärskolan har behörighetsläget försämrats.
I gymnasieskolan har behörighetsläget dock förbättrats något: från 79,1 procent till 79,6 procent behöriga och legitimerade lärare (heltidstjänster).
Skolverket förklarar utvecklingen med att majoriteten av dem som nyanställts det senaste läsåret saknar lärarexamen.
"Bristen på behöriga lärare är fortsatt allvarlig. Det går fler elever än tidigare i både grundskolan och gymnasiet men det finns helt enkelt inte tillräckligt många behöriga lärare att få tag på", säger Niclas Westin, enhetschef vid Skolverket.
(TT)