Alexandra De Paoli: Så gör du eget nötsmör – nyttigt och mättande
Välj dina favoritnötter och gör ditt eget nötsmör. Alla nötter fungerar bra och man kan också blanda olika sorter.


Nötter i olika former är perfekt till mellanmål eller efter träningen tack vare att de mättar och innehåller mycket protein. Det är enkelt att göra eget nötsmör, eller chokladnötmassa. Dessutom är det nyttigt!

Nötter är mättande och innehåller mycket protein, mineraler och vitaminer, särskilt B-vitaminer. De är utmärkta som mellanmål eller efter ett träningspass. För vegetarianer är det här en bra källa till protein och nötsmöret passar fint som pålägg.

Tillsätter du choklad för att göra chokladnötsmör så blir det precis som kakfyllning eller godis, nyttigt godis.

Prova att göra nötsmör och chokladnötkräm, till bakverk, smoothies eller på en smörgås. Med tanke på alla nyttigheter i nötterna är det här rena hälsogodiset. Men bara att tillsätta ett gäng nötter till grytan eller salladen ger maten ett extra lyft och dessutom mer smak och mättnad.

Låt en skål med blandade rostade nötter finnas framme på bordet. Bild: Yle/skärmavbild

Godis för stressade och tränade

Alexandra De Paoli berättar i Yles artikel att tillskottet av choklad i nötkrämen ger antioxidanter, mycket kalium och magnesium, vilket motverkar muskelkramper. Perfekt efter ett träningspass.

Den som är stressad kan vilja ha extra B-vitaminer och blir kanske därför sugen på nötter. Anledningen är att kroppen gör av med mycket B-vitamin under stress, berättar Alexandra.

Proteinbehovet för olika människor varierar förstås beroende på kroppsvikt och hur mycket man tränar. Men för att få en uppfattning av mängden protein som finns i nötter så ger 100 g nötter ungefär en tredjedel av dagens behov av protein. Den som tränar mycket behöver mer för att bygga på musklerna.

Enkelt att göra nötsmör

Det krävs lite tålamod för att göra nötsmöret. Man ska köra nötterna tills oljorna tränger fram och det blir smör av det.

– Det händer alltid precis när man tror att det här kommer aldrig att bli färdigt, säger Alexandra.

Den som vill göra nötsmör men är allergisk mot nötter kan använda solrosfrön som också innehåller mycket protein, vitaminer och fett. Nötsmöret blir ungefär som jordnötssmör.

Det här blir riktiga godsaker och med hasselnötter i får man nougat om man kör smöret några minuter till. Tillsätter du choklad för att göra chokladnötsmör så blir det precis som kakfyllning eller godis, nyttigt godis.

Alexandra De Paoli visar i en video för Yle hur man gör chokladnötsmör. Bild: Yle/skärmavbild

Alexandra tipsar dessutom om nötolja som man kan köpa färdig, både till matlagning och för att vårda huden.

Nötsmör

300 g nötter eller frön, t ex hasselnöt, mandel, cashew eller solros, det går också bra att blanda

1 tsk havssalt

Gör så här:

- Rosta nötterna i 140 grader i 20 minuter.

- Om det finns skal på nötterna så gnugga bort det med en handduk.

- Häll nötterna i en höghastighetsmixer eller matberedare och kör tills oljorna tränger fram. Det ska bli en krämig massa. Det tar cirka 10-15 minuter. Kör tills du ser att oljorna kommer fram och smöret har blivit kletigt. Det kan bli grynigt först, men kör då lite till så att det blir kletigt. Om smöret ändå skulle kännas torrt eller lite sandigt, droppa då i lite, lite nötolja eller solrosolja.

- Förvara i en ren glasburk i kylen. Smöret håller ungefär en månad.

Chokladnötsmör

½ sats nötsmör

1 msk kakao

1 msk honung

Rör samman till en jämn smet. Lägg i en ren glasburk och förvara den i kylen. Håller cirka en månad.

Nötig smoothie

1 banan

2 msk nötsmör

1 msk kakao

1 msk honung

3 dl sojamjölk, havredryck eller mandelmjölk

Mixa alltihop tills smoothien är jämn. Passar bra som mellanmål eller efter ett träningspass.

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.  Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.