Lite ingefära varje dag förbättrar hälsan
Det finns en anledning till att denna fantastiska rot är så populär


Tro det eller ej, men många av världens mest effektiva helande preparat finns inte på apoteket: de finns lagrade på hyllorna i din lokala livsmedelsbutik. Ingefära är ett bra exempel på detta; särskilt under allergisäsongen kan denna rot ge varaktig lindring från halsont, nästäppa och andra sorters hälsotillstånd – och endast för några kronor jämfört med läkemedel.

Många hälsoförespråkare ger ingefäran en hel del uppmärksamhet i dessa dagar och det av goda skäl. Denna kraftfulla rot har använts av praktiskt taget alla civilisationer sedan tidens början, inte bara som smaksättare i mat, utan som en naturlig form av medicin. Följande hälsotillstånd har vetenskapligt visat sig svara positivt på ingefära:

1. Illamående och kräkningar

Om du någonsin varit ute på sjön och seglat och drabbats av sjösjuka, kanske du fick ett tips om läkemedlet postafen för att minska illamåendet. Men om du var tillsammans med människor med en mer naturlig inställning kanske de istället gav dig en ingefäratablett eller två. Studier har visat att ingefära är så effektivt på att dämpa illamående och kräkningar att det ibland används för att behandla CINV (kemoterapi-inducerad illamående och kräkningar) hos cancerpatienter.

2. Matsmältningsproblem

På samma sätt kan ingefära hjälpa till att städa upp mag-tarmkanalen och skydda mot giftiga skador. Människor som lider av matsmältningsbesvär, förstoppning, uppblåsthet och andra mag- tarm problem kan få lindring av att dagligen dricka lite ingefära, i form av ingefära- och citronte.

3. Hjärnhälsa

Många ämnen som finns i ingefära har visat sig skydda hjärnan, bland annat ett ämne som kallas 6-Shogaol som skyddar mot nervskador. Färsk ingefära innehåller också 10-gingerol, som justerar produktionen av kväveoxid och andra kemikalier för att skydda hjärnvävnaden från svullnad.

4. Migrän

På tal om huvudvärk, så har ingefära visat sig lovande som ett botemedel mot den intensiva smärta som orsakas av migrän. Vid ett kliniskt försök med 100 patienter, fann man att ingefärapulver inte bara är lika effektivt som läkemedel för att minska migrän, utan också är helt säkert, utan biverkningar.

5. Hudhälsa

En föga känd hälsofördel hos ingefära är dess förmåga att ge antioxidantskydd mot ultraviolett-B (UVB) strålar. Studier har visat att UV-relaterade DNA-skador minimeras hos personer som regelbundet intar ingefära.

6. Blodsocker

Vår allt sämre kosthållning har skadat människors blodsockerbalans och orsakat en utbredda problem med diabetes. Men regelbundet intag av ingefära kan bidra till att minimera de skadliga effekterna av blodsockertoppar, hjälpa till att förbättra insulinkänsligheten och korrigera metabolismen av kolhydrater och fetter.

7. Blodtryck

Ingefäraextrakt används ofta inom thailändsk kultur för just detta ändamål, då det har visat sig skydda mot högt blodtryck. I en studie har man upptäckt att av de olika kända naturläkemedel för högt blodtryck som finns så överträffar ingefära dem alla.

8. Artros

Åldrandet är inte precis en trevlig upplevelse, särskilt inte när åldersrelaterade kroniska hälsoproblem uppstår. Men ingefära kan bidra till att göra åldrandet mindre deprimerande, genom att minska värk och smärta i samband med åldersrelaterad artros, en av de vanligaste degenerativa hälsotillstånd som drabbar äldre. Ingefära lindrar också muskelsmärta och ömhet hos idrottare.

9. Hjärt-och kärlhälsa

Bra cirkulation är avgörande för en mängd kroppsfunktioner, för att inte tala om det faktum att optimalt blodflöde är det som håller ditt hjärta och din kropp vid liv. Enligt ny forskning så stödjer ingefära hjärt-och kärlhälsan, men ingefära kan också hjälpa kroppen att övervinna olika befintliga hjärt-och kärlsjukdomar.

Ethan A. Huff är bidragande hälsoskribent för Natural News

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.