Alexandra De Paoli: Goda råd i förkylningstider
Örtterapeut, journalist och fotograf med stor kärlek till allt som växer


Min bästis i förkylningstider

Nässköljaren ser lite ekivok ut, men skyddar mot förkylningar genom att fukta slemhinnorna i näsan så att de blir mer motståndskraftiga mot virus och bakterier. Den sköljer också bort snor och allergena ämnen och löser nästäppa.
Rör ut en tesked koksalt i 4 ½ dl ljummet vatten. Häll vattnet i ena näsborren och låt det rinna ut genom den andra.

Andra enkla frisktips är att sova mycket, dricka mycket och vara ute en stund i dagsljus varje dag. Immunförsvaret bygger delvis på muskelrörelse, så träning håller oss inte bara snygga utan också friska.

Örter mot hosta

Det finns en hel uppsjö av örter som hjälper mot hosta, och jag har märkt att det kan behövas lite olika örter beroende på vad det är för slags hosta man har.

Hästhov/tussilago är nästan alltid ett säkert kort. Den är slemlösande, men smakar inte så jättekul. Jag ledsnar fort på smaken.

Lindblom löser upp sega slemklumpar så att man kan hosta upp dem och spotta ut. Jätteviktigt att spotta ut, för annars måste man hosta upp dem igen. Lindblomste är dessutom gott, och värmer upp kroppen. Jag har en termos på nattduksbordet så att jag kan ta en slurk när jag vaknar på natten och hostar.

Lakritsrot/lakritskarameller är gott och hostdämpande. Bra om man ska sitta nära andra människor under ex en resa och inte vill hosta ut hela sin förkylning över medresenärerna.

Tallbarr är gott och hostdämpande, men verkar inte funka så bra på torrhosta.

Men bästa tipset är: Drick mycket vatten och spotta, spotta, spotta...

Tallbarrste recept

Tallbarrste är rikt på c-vitamin, hjälper mot hosta och värmer gott.

Gör så här:

Klipp eller hacka ner några matskedar färska barr i en kastrull. Häll på en stor kopp vatten och koka i fem minuter. Sila. Teet smakar sött och lite kådigt. Du kan också stoppa ner en tallkvist direkt i en termos med hett vatten och låt dra under skidturen.

Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Texten publicerades ursprungligen på Alexandras hemsida.