Alexandra De Paoli: Bjud på värmande och juliga téer – enkelt att blanda själv
Kanel och torkade citrusskal ger god smak på ett hemgjort te. Dessutom sätter kanelen fart på blodcirkulationen. Foto: Eva Sagerfors


Att blanda sina egna téer kan bli minst lika bra som det man köper färdigt. Man sparar en slant och kan passa på att ordna hemgjorda presenter till andra. Här tipsar Alexandra De Paoli om hur du kan blanda te som värmer, ger smak av jul och hjälper matsmältningen.

Flera av de vanliga kryddorna vi har i skafferiet sätter fart på blodcirkulationen och hjälper kroppen att få upp värmen. Chili, ingefära och kanel är några av dem. Svartpeppar ger också hetta.

Andra kryddor är bra för matsmältningen, som kardemumma och bittra örter som fänkål, anis, kummin och pepparmynta. Anis och fänkål ger en smak av lakrits.

Bitterämnet är bra för matsmältningen. Det förbättrar salivproduktionen, vilket gör att matspjälkningen kan bli mer effektiv. Tillsammans med bitterämnet kan eteriska oljor och flavonoider i örterna lösa kramper och hjälpa matsmältningen på flera vis.

Får man besvär med till exempel trög mage, väderspänning, kramper i gallgångarna eller mensvärk så råder örtterapeuten Alexandra De Paoli att dricker te på bittra örter så fort man känner av symptomen.

Efter en måltid med för mycket eller svårsmält mat kan det göra gott med en kopp te på örter som hjälper matsmältningen.

Efter en måltid med för mycket eller svårsmält mat kan det göra gott med en kopp te på örter som hjälper matsmältningen.

Att köpa kryddtéer i affären kan kosta en slant, men det är enkelt att göra sitt eget kryddté. Välj ett par kryddor och blanda dem med ett neutralt rött, grönt eller svart te, eller blanda ihop enbart kryddor. Prova dig gärna fram.

Här ger Alexandra tips på goda blandningar. Recepten kommer från hennes artiklar för Yle. Eftersom kryddorna tappar smak efter hand så tipsar hon om att använda kryddor och örter från årets skörd.

Fina teburkar i plåt eller glas finns ofta i second hand-butiker. Foto: Eva Sagerfors

Värmande kryddté

Det här behövs

En bit färsk ingefära

En kanelstång

Chiliflagor

Grönt eller svart te

Gör så här

Skiva ingefäran och lägg i en tekanna. Lägg i kanelstången och en nypa chiliflagor.

Häll över hett vatten och låt det dra i fem minuter.

Lägg därefter i tebladen. Vill du använda svart te så kan téet behöva värmas igen. Gör du grönt te så ska vattnet inte vara mer än några grader över 70. Låt téet dra i två minuter till och sila sedan.

Te med smak av jul

2 dl svart te

2 msk krossad kanelstång

2 msk hel kardemumma

1 msk kryddnejlika

½ tsk vaniljpulver

1 tsk torkad ingefära

2 msk torkat äpple

2 msk torkat apelsinskal

Blanda och förvara i en tät burk.

Bryt sönder kanelstången och mortla den till mindre strimlor. Foto: Eva Sagerfors

Gott te för matsmältningen

Även koriander är bra för matsmältningen. Svartpeppar och kryddnejlika ger hetta och med lakritsroten får téet också lite sötma.

3 msk kardemummakärnor

2 msk fänkålsfrön

1 msk korianderfrön

1 msk lakritsrot

1 msk pepparmynta, torkad

2 tsk kanelstång

1 tsk svartpepparkorn

1 tsk kryddnejlika

Gör så här

Stöt lakritsroten i en mortel. Det ska bli till fina strimlor. Gör likadant med kanelstången.

Smula sönder pepparmyntan i en bunke. Häll i resten av kryddorna och blanda.

Förvara kryddblandningen i en lufttät burk. För bäst hållbarhet bör kryddorna hållas mörkt.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.