Det råder akut personalbrist inom cancervården vilket får konsekvenser för patienterna, enligt en ny granskning som Cancerfonden låtit göra.
På 17 av landets 18 onkologikliniker är underbemanningen ett faktum och totalt saknas personal till 440 heltidstjänster. Det innebär att var femte tjänst är obesatt, enligt granskningen.
"Situationen är mycket allvarlig och tyvärr är det patienterna och personalen som drabbas. De betalar ett högt pris för underbemanningen inom cancervården. Det är helt oacceptabelt", säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden, i ett pressmeddelande.
Hela 75 procent av verksamhetscheferna som uppger personalbrist anser att den är så pass omfattande att den innebär negativa konsekvenser för patienterna, där stängda vårdavdelningar, indragna vårdplatser och uppskjutna behandlingar är några av följderna.
För att hantera situationen tvingas personal i dagsläget jobba övertid varje vecka och pensionerade läkare kallas regelbundet in. Dessutom väntar stora pensionsavgångar då 20 procent av alla verksamma onkologer är 60 år eller äldre, påpekar Cancerfonden.
"Dagens system med 21 självstyrande landsting står på flera sätt i vägen för en effektiv och jämlik cancervård. Det är tydligt att landstingen inte klarar av att lösa den akuta personalbristen på egen hand. För att komma till rätta med problemen krävs en starkare nationell styrning", säger Ulrika Årehed Kågström.
(TT)