Kontor försvinner, personalen slutar och matchningsföretagen får knappt några uppdrag. I detta vakuum på Arbetsförmedlingen ökar samtidigt arbetslösheten.
— Men vi kör maskineriet på full fart, över budget, försäkrar generaldirektör Mikael Sjöberg.
Alla skyller på alla i den historiskt största omställningen av Arbetsförmedlingen som nu är på gång. Moderaterna och Kristdemokraterna skar ner på budgeten. Centern och Liberalerna driver på för att privatisera jobbförmedlingen helt och hållet. Och den som är högst ansvarig, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), gör just ingenting och är nu dessutom på väg till Bryssel.
Myndighetens högste chef Mikael Sjöberg, som slutar i mars, har att förvalta politikernas beställning, betonar han. Innan det nya är på plats monteras nu det gamla ner.
— Det är en kraftigt okoordinerad förändring. Det är många smärtsamma beslut som har tagits, säger han.
Men Sjöberg får också själv hård kritik, från alla politiska håll och från personalen, framför allt för den kraftiga nedbantningen av kontoren runt om i landet. De över 100 färre kontoren bedöms beröra runt 70 000 arbetssökande som nu får längre till en förmedling eller hänvisas till webben.
Inget nytt
Nödd och tvungen när pengarna drogs in, enligt Sjöberg.
— Vi hade aldrig designat det i den här ordningen om vi fått välja.
Personalneddragningarna kräver färre kontor, enligt Sjöberg. Men de färre kontoren är egentligen bara en fortsättning på tidigare neddragningar.
— Det här är inget nytt, det är många kommuner som är utan kontor redan innan, säger Sjöberg.
Utsatt situation
Mitt i allt har AF nyligen sjösatt en helt ny organisation, anpassad efter en verklighet som redan är omsprungen i och med att myndigheten ska bli av med jobbförmedlingsuppdraget.
— Den är bättre lämpad än den vi hade tidigare, men det är ingen perfekt tajming, tillstår han och lägger till att myndigheten saknar resurser att sätta igång ett nytänkande.
Från de privata förmedlarna, matchningsföretagen, hörs samtidigt högljudd kritik eftersom många tvingas klappa igen. Beställningarna av privata utbildningar och matchningstjänster har krympt kraftigt.
— De har en otroligt utsatt situation, säger Sjöberg.
Tuff höst
Förmedlingens kontakter med arbetsgivarna har också rasat – också det en ren pengafråga, enligt Sjöberg.
Men att Arbetsförmedlingen skulle gå på halvfart i det personalmässiga kaos som uppstått, stämmer inte, säger Sjöberg.
— Vi går på högsta fart. Den senaste prognosen pekar på att vi gör av med mer pengar än vad budgeten tillåter.
Men det kan ändras. I höst väntas den stora strömmen av personal som slutar. Då kommer myndighetens kapacitet att ställas på sin spets på allvar.
— Så jag kan inte garantera att vi klarar av att hålla den här farten under hösten, fortsätter Mikael Sjöberg när TT besöker huvudkontorets precis inflyttade lokaler i Solna.
Agera nu
Men oavsett vem som har gjort vad i cirkus Arbetsförmedling, så har Maria Mattsson Mähl, delägare i coachningsföretaget Alpha CE, ett rakt budskap.
— Det mest bekymmersamma är att det finns massvis med jobb därute, även för lågutbildade. Det finns arbetsgivare som har ett extremt stort behov av personal, och det finns många arbetssökande.
Så sluta käbbla och gör något nu, resonerar hon.
— Vi har en skyldighet att kavla upp ärmarna och få ut så många som möjligt på arbetsmarknaden.
På ett område har AF pengar kvar, etableringsstöd för nyanlända på cirka 350 miljoner kronor, men de får inte flyttas till exempelvis arbetsmarknadsutbildningar. Myndigheten för nu samtal internt och med regeringen om att eventuellt ansöka om att få flytta över de pengarna mellan anslagsområdena. Det som kan komma att stoppa det är att Sjöberg gör bedömningen att myndigheten inte har tillräckligt med personal.
(Olle Lindström/TT)