Nära 900 miljoner kronor satsas i statsbudgeten för 2021 på insatser i utsatta områden. Bland annat ska fler barn i problemfamiljer kunna omhändertas.
Satsningen i budgeten har döpts till "Förortslyftet" och sträcker sig över tre år. Sammanlagt avsätts 2,8 miljarder kronor, varav nästan 900 miljoner 2021.
"Förortslyftet" bygger på en budgetöverenskommelse mellan regeringen, Centern och Liberalerna.
– Vi har 500 000 vuxna människor, utrikes födda, med väldigt små inkomster som lever med risk för fattigdom, säger Liberalernas ledare Nyamko Sabuni.
– Sverige har inga verktyg för att underlätta integration för de som kommer till vårt land.
"Förortslyftet" innehåller för 2021 bland annat 130 miljoner kronor för språkutveckling i förskolan och språkträning för personal i äldreomsorgen. En annan åtgärd är att lägga 385 miljoner kronor för att locka de bästa lärarna till skolor i utsatta områden. Till exempel genom bättre arbetsvillkor.
Under 2021 avsätts också 250 miljoner kronor för att få fram fler familjehemsplatser för att fler barn ska kunna omhändertas.
– Bor man i destruktiv familjemiljö eller destruktivt område så är lagen tydlig. Då ska barnen omhändertas och flyttas, men vi har en tendens att inte vilja se det som händer mellan väggarna i hemmen, säger Sabuni.
Enligt henne har alla kommuner inte råd att omhänderta barn i den utsträckning som skulle behövas.
Pengarna för familjehemsplatser ges ut i form av en subvention till kommunerna. Även för 2022 är summan 250 miljoner kronor och för 2023 200 miljoner.
(TT)