Löfven: "Vi har ett uppenbart problem"
"Vi har ett problem och det är därför vi måste samla hela samhället", säger statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Pontus Lundahl/TT


Minst 40 kriminella klaner verkar i Sverige, enligt polisen. Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte koppla gängbrottsligheten till etnicitet.

Biträdande rikspolischef Mats Löfvings uttalande i en Ekot-intervju i helgen har fått stor uppmärksamhet. Enligt honom finns minst ett 40-tal släktbaserade kriminella nätverk, kriminella klaner, i Sverige.

Löfving påstod i intervjun att de kommit till Sverige "enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet".

Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte gå i polemik om vad som stämmer eller inte i det uttalandet.

– Vi har problem med organiserad brottslighet i Sverige. Det är ingen tvekan om det och det är därför hela samhället måste samlas, säger han.

– Det behövs hårda nypor här och nu och ett långsiktigt arbete.

Vill inte koppla

Enligt Löfven är det viktigt att se till att tillflödet av nya unga medlemmar till gängen stoppas, samtidigt som allt fler kriminella hamnar i fängelse.

Löfven fick frågor på en pressträff bland annat huruvida Sveriges syn på integration varit naiv och varför inte perspektivet lyfts fram tidigare om att minst 40 kriminella klaner verkar i Sverige.

– Vi vet att vi har ett antal ledare, gäng, familjer kallar man det ibland, som är toppen på det här och där styrs mycket. Hur många de är, jag ska låta det vara osagt. Det får andra uttala sig om. Men där har vi ett uppenbart problem, säger Löfven.

Löfven har tidigare ofta betonat att gängkriminalitet har socioekonomiska orsaker. På pressträffen fick han en fråga om den biträdande rikspolischefens uppgifter ändå inte visar att gängkriminaliteten faktiskt har en koppling till invandring.

– Vi ska agera på det som är brottsligt, oavsett vad orsaken är. Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet, säger Löfven.

Lööf: "Inget nytt"

Centerledaren Annie Lööf, som var med på pressträffen uppger att kriminella klaner inte är något nytt.

– Många av de här gängen och deras familjer har funnits i Sverige under decennier. Det är inte de senaste åren som dessa gäng kommit, säger hon.

– Det som är viktigt framåt handlar om att med rättsstatens fulla kraft verkligen trycka tillbaka dessa, att få möjlighet att faktiskt spräcka dessa klaner.

När Annie Lööf besökte Angered i Göteborg för flera år sedan fick hon information om hur en familj bytte lås i hela hyresfastigheten för att ta över den från det kommunala bostadsbolaget.

"Vuxit sig starkt"

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) uppger i en intervju i P1 Morgon att släktbaserade kriminella nätverk inte är något nytt.

Han vittnar om att de återfinns på flera håll i landet.

– Det är ganska vanligt när jag kommer till en stad som har haft gängkriminalitet att man berättar om hur gängen är uppbyggda. Då är det inte ovanligt att de också har ett släktled eller en klanstruktur som gör det lite knepigare att komma åt dem, eftersom tystnadskulturen då är ännu tyngre, säger Damberg.

Att barn drabbas är särskilt allvarligt, menar Damberg.

– Barn i sådana här familjer fostras in i kriminalitet på ett sätt som jag inte tror att alla socialtjänster riktigt har förstått.

Varför regeringen inte lyckats förhindra utvecklingen med släktbaserade kriminella nätverk beror på att utvecklingen pågått under lång tid, enligt Damberg.

– Det är en väldigt svår situation att förhindra. Det har vuxit sig starkt under flera decennier, de här gängen är inte nya, säger han till Sveriges Radio.

(Klara Stefansson/TT)

(Peter Wallberg/TT)

Fakta

Polischef Mats Löfvings uttalande

(TT)

I helgen talade biträdande rikspolischef Mats Löfving om Sveriges kriminella gäng i Ekots lördagsintervju. Här är kortfattat vad han sade:

Det finns minst 40 kriminella familjenätverk, klaner, i Sverige

De finansierar sin verksamhet genom narkotikahandel och utpressningar.

Många av dem har kommit till Sverige enbart för att bedriva och organisera kriminalitet.

Familjenätverken är inte intresserade av att integreras i det svenska samhället.

De har ett stort våldskapital.