Skatteverket ska stärka folkbokföringen i utsatta områden. Moderaterna vill räkna alla.
– Vi behöver ha koll på befolkningen i vårt land, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Regeringen och samarbetspartierna C och L vill göra en mindre folkräkning, i de utsatta områdena. Men exakt vad som ska göras överlåter statsministern till ansvarigt departement och Skatteverket att avgöra.
– Jag tror inte att vi kan göra som tidigare, samhället och tekniken har ändrats, säger Löven och syftar på den senaste, landsomfattande folkräkningen som gjordes för flera decennier sedan.
Felaktiga adresser
Moderaterna vill däremot se en större, nationell folkräkning och kommer att lägga fram ett utskottsinitiativ i riksdagen.
– Skatteverket misstänker att ungefär 200 000 personer är skrivna på felaktiga adresser, säger partiledaren Ulf Kristersson på en pressträff.
Problemen man vill komma tillrätta med är både sociala och ekonomiska, enligt Kristersson. Dels att man vill få en överblick över trångboddheten i landet, dels vill man komma till rätta med bidragsfusk kopplade till att personer är skrivna på fel adresser.
– Det finns människor som inte alls bor i Sverige men är skrivna här och får ersättningar som man bara får om man bor här, säger Kristersson och beräknar att deras förslag kostar en halv miljard kronor.
Vill skapa ordning
Regeringens och samarbetspartiernas förslag är förstås billigare. Nästa år avsätts, enligt Liberalerna, 43 miljoner kronor till Skatteverkets folkbokföringsenheter och 2022 ytterligare 20 miljoner.
– Skatteverket kommer också att få ett särskilt uppdrag att kunna gå in och knacka dörr och räkna människor, utfärda viten och samarbeta med andra myndigheter för att upptäcka felaktigheter i folkbokföringen, säger Liberalernas bostadspolitiske talesperson Robert Hannah.
Han pekar på att den felaktiga folkbokföringen leder till många andra problem, som försäljning av adresser och felaktiga utbetalningar av bidrag.
– Vi vill skapa ordning och reda i de här områdena och ta tillbaka makten från kriminella, säger Hannah.
Inte emot
TT: Varför inte en nationell folkräkning?
– Liberalerna har inte stängt för en sådan satsning. I ett första steg måste vi lära oss hur man gör detta på ett bra och strukturerat sätt, säger Hannah.
– Vi är inte emot att man gör en nationell sådan också, men det här det akuta problemet som behöver lösas nu.
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har tidigare ställt sig på Moderaternas sida om en nationell folkräkning.
(TT)