loading
Mat

7 livsmedel med naturlig probiotika som stärker hälsan

Gq Pan

Även om fermenterade livsmedel blivit ett hett ämne ganska nyligen inom hälsovärlden, så har de faktiskt funnits i tusentals år. Dessa livsmedel har en mängd positiva hälsoeffekter, vilket beror på att de innehåller goda bakterier – eller probiotika – som förbättrar matsmältningen, stärker immunförsvaret och hjälper oss att upprätthålla en hälsosam vikt. 

Här är 7 av de bästa fermenterade livsmedel som du kan lägga till i din kost för att få en hälsosam dos probiotika:

1. Yoghurt


Yoghurt är en av de bästa källorna till probiotika. Den är gjord av mjölk som har syrats med levande yoghurtkultur bestående av goda bakterier som hjälper till att hålla tarmarna friska. De goda bakterierna i yoghurt hjälper till att bryta ner en del av mjölksockret till mjölksyra, och därför innehåller yoghurt ungefär 40 procent lägre halt laktos än vanlig mjölk. Det här förklarar varför yoghurt smakar surt, och att även laktosintoleranta ofta tål yoghurt.

Yoghurt har även andra positiva hälsoeffekter då den är rik på protein, kalcium och B-vitaminer. Den är också bra för personer med högt blodtryck.

Men kom ihåg att inte all yoghurt man hittar i mataffärerna är så nyttig. Många sorter innehåller höga mängder tillsatt socker och andra ingredienser som kanske inte är så bra, så var noga med att läsa på innehållsdeklarationen innan du köper den – ju kortare text, desto bättre brukar det vara.

2. Kefir

Kefir och kefirkorn.

Kefir är en form av kulturmjölk som syrats med hjälp av kefirkorn, som inte är en spannmålsprodukt utan en kultur av mjölksyrabakterier och jästsvamp, som ser lite ut som blomkål. Kefiren har en liknande konsistens som filmjölk, och har sitt ursprung i östeuropa. Tack vare sina många hälsofördelar är kefiren populär över stora delar av världen. Med ett högt innehåll av kalcium och vitamin K2 kan den förbättra benhälsan, och den är även bra mot vissa matsmältningsproblem samt skyddar mot infektioner. Men framförallt är den alltså en kraftfull probiotikakälla.

I likhet med yoghurt kan kefir ofta tolereras av personer med laktosintolerans.

3. Surkål


Surkål är finstrimlad kål som har fermenterats av mjölksyrabakterier. Det är ett av de äldsta traditionella tyska livsmedelen och är idag populärt i många länder. På grund av syrningen innehåller surkål mycket mer näring och positiva hälsoeffekter än den färska kålen. Surkål innehåller ett brett spektrum av goda bakteriestammar och fibrer, vilket förbättrar matsmältningen och håller magens tarmslemhinnor friska. Tack vare den höga fiberhalten håller man sig ofta mätt längre, vilket hjälper till att minska det dagliga kaloriintaget på ett hälsosamt sätt.

Det är viktigt att välja opastöriserad surkål för att få de bästa hälsoeffekterna, eftersom pastöriseringen dödar de levande och aktiva bakterierna.

4. Kimchi


Om du gillar koreansk mat, kanske du redan känner till kimchi, en fermenterad kryddstark koreansk maträtt. Kål är huvudingrediensen, men den innehåller oftast även andra grönsaker. Kimchi är en bra källa till olika vitaminer och mineraler, inklusive K-vitamin, vitamin B2 och järn. Den innehåller dessutom chili som bland annat kan stabilisera blodsockret, sänka blodtrycket och öka cirkulationen.

Men det allra viktigaste är att kimchi innehåller en mängd goda bakteriestammar och fibrer som stärker immunförsvaret och förbättrar tarmfunktionen.

5. Kombucha


Kombucha är en asiatisk dryck gjord på fermenterat svart eller grönt te. Den fermenteras av en svamp som består av goda bakterier och jästkultur, som förbättrar maghälsan och stärker immunförsvaret. Drycken blir kolsyrad efter fermentering, och är därför lite lätt mousserande. Kombucha innehåller också B-vitamin, en handfull viktiga mineraler och en nyttig dos organiska syror som har visat sig hämma tillväxten av skadliga bakterier. Eftersom några av dessa syror tillverkas av etanol som bildas under fermenteringen, så innehåller kombucha en liten mängd alkohol, vanligtvis från 0,5 procent upp till 3 procent.

Grönt te är känt för att främja viktminskning då det ökar ämnesomsättningen och hjälper kroppen att bryta ner fetter snabbare. Den kombucha som är gjord av grönt te kan också ha en sådan effekt.

6. Äppelcidervinäger


Äppelcidervinäger är en typ av vinäger som tillverkas av fermenterade äpplen. Intag av äppelcidervinäger tillför kroppen probiotika, hälsosamma enzymer och aminosyror som förbättrar matsmältningen, lindrar halsbränna, stimulerar lymfsystemet, hjälper till att få bukt med Candida och stärker immunförsvaret.

Det är viktigt att äppelcidervinäger har en bra kvalitet – gärna ekologisk – och att den inte har genomgått upphettning. Ett bra tecken är också att det finns en viss grumlighet i botten av flaskan, vilket är goda bakterier.

7. Vissa ostar

Keso.

Även om de flesta typer av ost fermenteras, betyder det inte att alla innehåller probiotika. Men gynnsamma bakterier överlever åldringsprocessen i vissa ostar, nämligen: Gouda, mozzarella, cheddar och keso.

Ost är dessutom mycket näringsrikt och en bra källa till protein. Den innehåller viktiga vitaminer och mineraler, såsom kalcium, vitamin B12, fosfor och selen. Att äta små mängder ost kan till och med minska risken för hjärtsjukdomar och osteoporos. 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Mat

7 livsmedel med naturlig probiotika som stärker hälsan

Gq Pan

Även om fermenterade livsmedel blivit ett hett ämne ganska nyligen inom hälsovärlden, så har de faktiskt funnits i tusentals år. Dessa livsmedel har en mängd positiva hälsoeffekter, vilket beror på att de innehåller goda bakterier – eller probiotika – som förbättrar matsmältningen, stärker immunförsvaret och hjälper oss att upprätthålla en hälsosam vikt. 

Här är 7 av de bästa fermenterade livsmedel som du kan lägga till i din kost för att få en hälsosam dos probiotika:

1. Yoghurt


Yoghurt är en av de bästa källorna till probiotika. Den är gjord av mjölk som har syrats med levande yoghurtkultur bestående av goda bakterier som hjälper till att hålla tarmarna friska. De goda bakterierna i yoghurt hjälper till att bryta ner en del av mjölksockret till mjölksyra, och därför innehåller yoghurt ungefär 40 procent lägre halt laktos än vanlig mjölk. Det här förklarar varför yoghurt smakar surt, och att även laktosintoleranta ofta tål yoghurt.

Yoghurt har även andra positiva hälsoeffekter då den är rik på protein, kalcium och B-vitaminer. Den är också bra för personer med högt blodtryck.

Men kom ihåg att inte all yoghurt man hittar i mataffärerna är så nyttig. Många sorter innehåller höga mängder tillsatt socker och andra ingredienser som kanske inte är så bra, så var noga med att läsa på innehållsdeklarationen innan du köper den – ju kortare text, desto bättre brukar det vara.

2. Kefir

Kefir och kefirkorn.

Kefir är en form av kulturmjölk som syrats med hjälp av kefirkorn, som inte är en spannmålsprodukt utan en kultur av mjölksyrabakterier och jästsvamp, som ser lite ut som blomkål. Kefiren har en liknande konsistens som filmjölk, och har sitt ursprung i östeuropa. Tack vare sina många hälsofördelar är kefiren populär över stora delar av världen. Med ett högt innehåll av kalcium och vitamin K2 kan den förbättra benhälsan, och den är även bra mot vissa matsmältningsproblem samt skyddar mot infektioner. Men framförallt är den alltså en kraftfull probiotikakälla.

I likhet med yoghurt kan kefir ofta tolereras av personer med laktosintolerans.

3. Surkål


Surkål är finstrimlad kål som har fermenterats av mjölksyrabakterier. Det är ett av de äldsta traditionella tyska livsmedelen och är idag populärt i många länder. På grund av syrningen innehåller surkål mycket mer näring och positiva hälsoeffekter än den färska kålen. Surkål innehåller ett brett spektrum av goda bakteriestammar och fibrer, vilket förbättrar matsmältningen och håller magens tarmslemhinnor friska. Tack vare den höga fiberhalten håller man sig ofta mätt längre, vilket hjälper till att minska det dagliga kaloriintaget på ett hälsosamt sätt.

Det är viktigt att välja opastöriserad surkål för att få de bästa hälsoeffekterna, eftersom pastöriseringen dödar de levande och aktiva bakterierna.

4. Kimchi


Om du gillar koreansk mat, kanske du redan känner till kimchi, en fermenterad kryddstark koreansk maträtt. Kål är huvudingrediensen, men den innehåller oftast även andra grönsaker. Kimchi är en bra källa till olika vitaminer och mineraler, inklusive K-vitamin, vitamin B2 och järn. Den innehåller dessutom chili som bland annat kan stabilisera blodsockret, sänka blodtrycket och öka cirkulationen.

Men det allra viktigaste är att kimchi innehåller en mängd goda bakteriestammar och fibrer som stärker immunförsvaret och förbättrar tarmfunktionen.

5. Kombucha


Kombucha är en asiatisk dryck gjord på fermenterat svart eller grönt te. Den fermenteras av en svamp som består av goda bakterier och jästkultur, som förbättrar maghälsan och stärker immunförsvaret. Drycken blir kolsyrad efter fermentering, och är därför lite lätt mousserande. Kombucha innehåller också B-vitamin, en handfull viktiga mineraler och en nyttig dos organiska syror som har visat sig hämma tillväxten av skadliga bakterier. Eftersom några av dessa syror tillverkas av etanol som bildas under fermenteringen, så innehåller kombucha en liten mängd alkohol, vanligtvis från 0,5 procent upp till 3 procent.

Grönt te är känt för att främja viktminskning då det ökar ämnesomsättningen och hjälper kroppen att bryta ner fetter snabbare. Den kombucha som är gjord av grönt te kan också ha en sådan effekt.

6. Äppelcidervinäger


Äppelcidervinäger är en typ av vinäger som tillverkas av fermenterade äpplen. Intag av äppelcidervinäger tillför kroppen probiotika, hälsosamma enzymer och aminosyror som förbättrar matsmältningen, lindrar halsbränna, stimulerar lymfsystemet, hjälper till att få bukt med Candida och stärker immunförsvaret.

Det är viktigt att äppelcidervinäger har en bra kvalitet – gärna ekologisk – och att den inte har genomgått upphettning. Ett bra tecken är också att det finns en viss grumlighet i botten av flaskan, vilket är goda bakterier.

7. Vissa ostar

Keso.

Även om de flesta typer av ost fermenteras, betyder det inte att alla innehåller probiotika. Men gynnsamma bakterier överlever åldringsprocessen i vissa ostar, nämligen: Gouda, mozzarella, cheddar och keso.

Ost är dessutom mycket näringsrikt och en bra källa till protein. Den innehåller viktiga vitaminer och mineraler, såsom kalcium, vitamin B12, fosfor och selen. Att äta små mängder ost kan till och med minska risken för hjärtsjukdomar och osteoporos. 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024