6 goda och hälsosamma skäl till att äta mer äkta kanel
Det finns olika sorters kanel, ceylonkanel har en ljusare brun nyans och en mildare och sötare smak än kassiakanel, och kallas ofta "äkta" kanel.


Om du bor i Europa eller i Amerika är burken med kanel du har i skåpet sannolikt inte äkta kanel, utan en liknande krydda som kallas kassia. Men den äkta kanelen är bättre för din hälsa.

Äkta kanel är vanligtvis märkt "Ceylonkanel" och kommer huvudsakligen från Sri Lanka (som kallades Ceylon i koloniala tider), Indien, Madagaskar, Brasilien och Västindien. Kassia å andra sidan kommer huvudsakligen från Indonesien, Kina, Japan och Sydkorea.

Ayurvedisk medicin har länge använt kanel för dess anti-mikrobiella egenskaper för att stödja immunsystemet och förhindra förkylningar och influensa.

Kanel är en av de äldsta och mest populära kryddorna i världen, och har använts i årtusenden, både för dess smak och medicinska egenskaper. I forna Egypten användes den som ett balsameringsmedel för att fylla ut kroppshåligheterna på döda människor. I det antika Rom ansågs den vara så värdefull att kejsar Nero brände ett årsförråd kanel vid sin hustrus begravning som bevis på sin hängivenhet till henne.

Ceylonkanel är dyrare och svårare att hitta i Europa där de flesta kryddor märkta som kanel faktiskt är den billigare kassiakanelen. Äkta kanel, som är sötare, lättare och finare är lämplig att använda i indiska masalarätter och till smaksättning av efterrätter, medan den tyngre kassiakanelen passar bättre till robusta, salta rätter. Kanel är också gott i kaffe och te, och kan strös på filen eller gröten.

Ta lite kanel i kaffet, det ger en lite extra touch och är bra för hälsan.

Den viktigaste skillnaden mellan de två kryddorna (förutom smaken) är deras olika nivåer av kumarin, en organisk förening som verkar blodförtunnande. Kumarin kan i höga doser vara giftigt och anses kunna skada levern. Kassia har betydligt högre nivåer av kumarin än äkta kanel, och därför bör man enligt Livsmedelsverket inte äta mer än 1 tesked kassiakanel per dag. Som jämförelse har kassiakanel mellan 2 700 och 3 540 milligram kumarin per kilo, och ceylonkanel har endast 10,4 och 26,1 milligram per kilo. Personer som går på blodförtunnande mediciner rekommenderas ofta att begränsa sitt kanelintag, och det gäller då framför allt kassiakanel.

Båda sorternas kanel är utmärkta källor till spårämnet mangan, vilket är en viktig aktivator av enzymer som är nödvändiga för att bygga friska ben, liksom andra fysiologiska processer för kolhydrat- och fettmetabolism.

De är också båda mycket bra källor till kostfibrer, järn och kalcium. Kombinationen av kalcium och fibrer anses hjälpa till att minska risken för koloncancer och sänka kolesterolnivåerna samt lindra förstoppning och diarré.

Men tänk på att vara noga med att köpa dina kryddor ekologiskt certifierade eftersom många konventionella märken utsätter råvarorna för höga doser av strålning.

6 goda skäl att se till att få mer kanel i din kost


1. Sänker blodsockernivån

Kanel har visat sig normalisera blodsockernivån hos typ 2 diabetiker genom att förbättra förmågan att reagera på insulin. Det sker delvis genom att takten för magens tömning efter en måltid sakta ner, vilket framgår av en studie där människor åt ca 2,5 dl rispudding med och utan en tesked kanel. Att tillsätta kanel saktade ner magens tömningshastighet till 34,5 procent från 37 procent, och sänkte ökningen av blodsockernivån betydligt. Till och med mindre än en halv tesked per dag minskar blodsockernivån hos typ 2 diabetiker.

2. Gynnsam förändring av blodfetterna

Diabetiker kan också minska riskfaktorerna förknippade med hjärt-kärlsjukdomar genom att inta till och med så lite som ett gram kanel per dag (ca 1/3 tesked). En studie från 2003 visade att efter 40 dygns intag av mellan bara 1 och 6 gram kanel minskade typ 2 diabetiker inte bara sina blodsockernivåer med 18 till 29 procent, utan sänkte också triglyceriderna med 23 till 30 procent, sitt LDL ("dåligt") kolesterol med 7 till 27 procent och totalt kolesterol med 12 till 26 procent. Obs: fokuseringen på antalet LDL-kolesterol partiklar kontra deras kvalitet är vilseledande.

3. Stödjer en hälsosam blodkoagulering

Mycket forskning har ägnats åt kanelens effekt på blodplättarnas koagulering. Den bidrar till att göra blodet tunnare och förhindrar oönskad klumpning av blodplättarna. Kanel är så effektivt som antikoagulantia att patienter som tar receptbelagda blodförtunnare varnas för att ta kanel i koncentrerad form, som tillskott eller extrakt. Eftersom kassiakanelen har högre koncentrationer av kumarin, det blodförtunnande ämnet, kan det vara bättre att välja ceylonvarianten.

4. Bekämpar bakterier och svampar

Ayurvedisk medicin har länge använt kanel för dess antimikrobiella egenskaper för att stödja immunsystemet och förhindra förkylningar och influensa. Den har visat sig bidra till att stoppa tillväxten av bakterier, svamp och den vanliga jästsvampen Candida. En studie visade att kanel är ett effektivt alternativ till kemiska konserveringsmedel. Endast några droppar av essentiell kanelolja tillsatt i morotsbuljong (kyld) hindrade tillväxten av matburna patogener i upp till 60 dagar.

5. Förbättrar minnet och skyddar hjärnan.

Att tugga tuggummi smaksatt med kanel eller att till och med bara lukta på den söta kryddan har visat sig förbättra hjärnans aktivitet. Forskning ledd av Dr. P. Zoladz som presenterades vid Association of Chemoreception Sciences 2004 i Florida, USA drog slutsatsen att kanel förbättrar kognitiv bearbetning och visade sig förbättra testpersonernas poäng relaterade till uppmärksamhet, minne och visuell motorhastighet när de arbetade på datorer.

En studie från 2011 föreslog att kanel kan spela en roll i att minska den typ av kronisk inflammation som leder till olika neurodegenerativa sjukdomar, såsom Alzheimers, Parkinsons, multipel skleros, hjärntumör och meningit.

6. Förbättrar matsmältningen

I traditionell kinesisk medicin används kanel mot gaser, illamående och diarré. Den anses också förbättra kroppens förmåga att smälta frukt, mjölk och andra mejeriprodukter.


Den vanligaste kanelsorten som säljs i våra butiker är kassia, men nu för tiden finns även ceylonkanel att hitta i välsorterade matvarubutiker, hälsokost och i online-butiker. Äkta ceylonkanel är dyrare än kassia, den har en ljusare brun nyans, ett finare pulver och en sötare doft. När du köper kanelstänger kan du tänka på att vanligen är kassia tjockare och de två ändarna är rullade emot varandra, till skillnad från cassia som oftast bara rullas i en riktning.

GMI Research Group undersöker dagens viktigaste hälso- och miljöfrågor. Prenumerera gratis på GreenMedInfo.com´s nyhetsbrev för att få löpande information.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.