5 enkla sätt att hantera stress


De flesta vet att lagom mycket stress är bra och gör oss mer produktiva, medan för mycket kan vara förödande. Anledningarna till att vi känner oss stressade varierar, och hur vi hanterar det beror på personlighet och livssituation. Det finns några enkla saker man kan göra för att hantera stressen innan den blir skadlig.

Enligt Vårdguiden kan tecken på negativ stress vara trötthet, koncentrationssvårigheter och sömnrubbningar. Man kan också känna sig apatisk, eller få fysiska symptom, såsom andnöd och tryck över bröstet.

Börjar du få sådana symptom är det dags att göra några förändringar, eller helst innan.

1. Säg ifrån när det blir för mycket

Det kan kännas svårt att säga nej till chefer, arbetskamrater, familj, släkt och vänner. Man försöker hinna med allt, och det känns som alla kräver något av dig. Det är lätt att bli irriterad och snäsig fast man inte alls menar det, och det dåliga samvetet gör inte saken lättare. Men ofta sätter vi själva de höga kraven, inte omgivningen. Därför är det viktigt att prioritera, bara göra det som är viktigast, säga ifrån till resten. Lova inte att göra det senare för det bidrar bara till att öka stressen. Ta en sak i taget och gör det du hinner.

2. Be om hjälp

För många kan det kännas svårt att be om hjälp, man vill klara sig själv. En del saker går inte att välja bort, men man hinner inte/kan inte. Då ska man be om hjälp av familj, vänner eller proffs. Var öppen och ärlig med hur du har det. Då kan de i sin tur be dig om hjälp nästa gång och det blir en positiv cirkel. Att aldrig riktigt räcka till försämrar självkänslan, men att hjälpa andra förbättrar den.

Det finns flera tillfällen i livet när vi behöver be om hjälp av släkt och vänner.

3. Gör något för din egen skull

Det kan kännas lyxigt med egen tid, men det kan visa sig vara den bästa investeringen. Det kan vara en fikastund, läsa en bok utan att bli störd eller en kreativ hobby. Det som passar dig för att du ska kunna släppa tankarna på alla ”måsten” och ge huvudet lugn och ro. Försök också att få lite frisk luft och motion så ofta du hinner. Träning i alla former, promenader, löpning och simning frigör endorfiner och rensar tankarna.

4. Släpp saker du inte kan förändra

Vissa saker kan vi inte förändra fast vi gärna skulle vilja. Det kan till exempel gälla andra människor eller situationer. Sådant stjäl energi helt i onödan, och här måste vi ha tillit till att det blir som det ska ändå. Det är inte ovanligt att när vi väl har släppt någonting så kommer ofta en lösning eller förändring.

5. Vänd negativa tankar

Det är lätt att fastna i negativa tankar, vilka också bygger på stressen. Försök komma fram till orsaken till de negativa tankarna. Vad det egentligen är som ”skaver”och rensa helt enkelt bort det eller vänd på det. Tankar som: jag kan inte, jag vågar inte, jag är inte tillräckligt bra/duktig, jag är för gammal/ung och så vidare blir också väldigt hindrande och ökar stressen, skriver Heal Your Life.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.