3 tecken på datorspelsberoende och hur du övervinner detAtt få barnen att stänga av datorspelen och göra sina läxor. Att fråga din partner om han eller hon kan vara snäll och slita sig från den hundrade omgången av Candy Crush och hjälpa till att göra i ordning middagen – och ta en paus från det där spelberoendet.

Låter något av det här bekant? Ja, kanske har du till och med påbörjat en intensiv omgång av Wordfeud mot en vän och du kan inte låta bli att titta med några sekunders mellanrum för att se om det är din tur. Du har antagligen skrattat för dig själv ”Jag är så beroende av det här spelet!”

Men liksom med beroendet av smartphones, kan man verkligen bli beroende av tv- och internetspel? Eller är det här bara ett tecken på någonting annat? Och vad kan du göra om du eller någon i din närhet lägger ohälsosamt mycket tid på att spela tv-spel och underhåller ett spelberoende?

Finns datorspelsberoende verkligen?

För en del av oss som kämpar för att förstå hur man spelar tv- och internetspel eller tappar intresset efter några minuter kan det vara svårt att förstå hur någons behov av att spela kan skymma allt annat i hans eller hennes liv. Och ändå verkar det som att datorspelsberoende är något verkligt.

”Internet Gaming Disorder” förekommer första gången i den senaste utgåvan av “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders,” eller “DSM-5”, som publicerades 2013 och är American Psychiatric Associations (amerikanska psykiatriföreningen) bibel över olika mentala tillstånd. Någon klassning som störning har ännu inte gjorts, men i hopp om att mer forskning ska göras har man listat det som ett tillstånd.

Är du redo för en del skrämmande statistik? Ungefär 183 miljoner människor i USA spelar tv-spel på sina konsoler, datorer, smartphones, eller surfplattor. Detta inkluderar 99 procent av pojkarna under 18 år och 94 procent av flickorna under 18. Över hela jorden läggs varje vecka 3 miljarder timmar på att spela.

Patologiska spelare lade dubbelt så mycket tid på att spela i jämförelse med icke-patologiska spelare och hade det inte lika bra i skolan. Foto: Anton Porsche

Enligt forskning vid University of New Mexico verkar mellan 6 och 15 procent av alla spelare uppvisa tecken som kan karaktäriseras som beroende.

Än värre, i en landsomfattande studie från Iowa State University med 1178 amerikanska ungdomar upptäckte psykologer att nära en av tio av spelare (8.5 procent) är ”patologiska spelare” enligt standarder som har tagits fram för patologiskt spelande. De här spelarna orsakar oundvikligen problem i sina familjer eller i sociala miljöer och skolmiljöer på grund av sitt spelberoende.

Patologiska spelare lade dubbelt så mycket tid på att spela i jämförelse med icke-patologiska spelare och hade det inte lika bra i skolan. Dessutom sammanföll patologiskt spelande med problem med uppmärksamhet.

Tecken på spelberoende

Eftersom så många människor, särskilt de under 18 år, spelar datorspel är det en utmaning att diagnostisera datorspelsberoende. Och när man ställer det emot läkemedelsberoende eller alkoholism så tas det sällan på allvar. Det här framväxande beroendet eldas på av föräldrar som köper det senaste X-box-spelet eller iPhone-appen till sina barn och ser det som en normal barnaktivitet.

Samtidigt ser vuxna spelare det som Kevin Spaceys karaktär i ”House of Cars”: man använder det bara som en avkoppling från stress.

Men när blir det vanliga spelandet farligare och till och med till ett beroende?

1. För mycket spelande och mindre tid att leva sitt liv

Tvångsmässigt spelande gör att andra intressen och aktiviteter sätts åt sidan. Det kan vara både skola och arbete. Deras liv utanför internetspelen eller tv-spelen sätts på spel eftersom de lägger mycket tid på spelandet. Enligt DSM leder den här sortens återkommande aktivitet till ”kliniskt signifikant försvagning eller påfrestning”.

Måltider skippas och det är vanligt med sömnbrist eftersom spelberoende har slagit rot. Även när man deltar i andra aktiviteter som att umgås, göra läxor eller sysslor, är den beroendes sinne fortfarande fixerat på att återgå till tv-spelen.

Tvångsmässigt spelande gör att andra intressen och aktiviteter sätts åt sidan.

2. Svårhanterligt humör och oärlighet

Ett stort tecken på beroende är reaktionen när man tar ifrån den beroende sin ”sak”, särskilt om det sker oväntat. Om han eller hon reagerar snabbt och med ilska så är det vanligtvis ett tecken på att någonting är galet. En del beroende stjäl till och med för att underhålla sin vana, inklusive att köpa nya tv-spel.

Ett annat tecken på beroende är om personen ofta ljuger om när han eller hon spelar spelen.

3. Visar fysiska symptom på spelberoende

- Känner sig rastlös och lättirriterad när man inte kan spela

- Lider av utmattning på grund av för mycket spelande

- Migrän eller problem med ögonen

- Karpaltunnelsyndrom från att ha använt kontrollen, musen eller styrplattan för mycket

- Slutar bry sig om personlig hygien

Allt det här kan låta lite udda. Kan man inte bara gå ur spelet eller lägga bort kontrollen? Tyvärr är det inte just så enkelt för spelberoende människor.

Övervinna datorspelsberoende

När man söker efter botemedel får man ofta recept på antidepressiva medel för att hjälpa mot symptomen. Men det här för förstås med sig en mängd andra risker och biverkningar.

Tanken att någon kan bli beroende av datorspel är verkligen skrämmande. För de som spelar mycket kan överdrivet spelande verkligen orsaka fysiska förändringar i hjärnan. Men det är viktigt att komma ihåg att det här patologiska spelandet nästan alltid är ett symptom på någonting annat.

Om någon nära dig har problem att upprätthålla sina relationer eller att ta ansvar för skola eller arbete på grund av spelmani, föreslå då att han eller hon söker hjälp. Det är ett bra första steg. Att tala med någon professionell, som i kognitiv beteendeterapi, kan hjälpa den personen att arbeta igenom de orsaker som kan ligga bakom att han eller hon söker lättnad i spelen.

I en sådan terapi lär sig den som är beroende sätt att se spelande som mindre viktigt och utvecklar samtidigt bättre beteende som kan ersätta det som ger beroendet. I flera studier har man sett att det huvudsakliga skälet att människor spelar spel är att de vill fly undan den verkliga världen.

Att erbjuda ett lyssnande öra kan också vara till hjälp. Att säga till någon att han eller hon är lat och måste sluta spela spel kommer troligtvis inte att göra att personen ändrar sitt beteende. Låt istället personen veta att du finns där för att lyssna när han eller hon vill prata.

Josh Axe är doktor i naturmedicin, klinisk nutritionist och författare. Hans passion är att hjälpa människor att bli och hålla sig friska med hjälp av mat som medicin. Han har skrivit böckerna "Eat Dirt" och "Gut Repair Cookbook", och driver en av världens största websidor om naturlig hälsa; DrAxe.com

För hjälp med dataspelsberoende i Sverige finns bland annat Dataspelsakuten och Reconnect.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.