Totalt har nu 282 personer i Sverige dött efter att ha insjuknat i covid-19. Det rör sig om en ökning med 43 personer sedan i onsdags.
– Vi har etablerat en ny nivå med nya fall, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Antalet bekräftat smittade har ökat från 4 947 till 5 466.
– I Sverige har vi 500 nya fall det senast dygnet som är bland det mesta vi har haft något dygn. Vi har drygt 400 som ligger på intensivvårdsavdelningar i olika delar av landet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Han säger att Sverige nått en ny nivå.
– Vi ligger på 400-500 fall om dagen, säger han.
Eftersom det inte är lika många som hamnar på intensivvården som lämnar den ökar trycket kontinuerligt.
– Men det finns fortfarande ytterligare kapacitet att bedriva intensivvård i samtliga regioner, även om behovet att kunna utöka finns i flera regioner. Drygt en tredjedel av landets disponibla IVA-platser är i dagsläget icke-belagda. Då vill jag tillägga att i den här beräkningen ingår inte fältsjukhus och Stockholmsmässan. När de är i drift kommer det att öka kapaciteten, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
Många begär skyddsutrustning
När det gäller hur hög beläggningsgraden är i vården säger Taha Alexandersson att siffror kring det nu behöver kvalitetssäkras.
– Vi måste få komma tillbaka med kvalitetssäkrad data. Siffror kan bli väldigt förvillande om de presenteras på fel sätt. Vår förhoppning är att det här ska kunna säkerställas och kommuniceras på ett korrekt sätt, förhoppningsvis redan i morgon (fredag), säger hon.
Taha Alexandersson berättar att det är många inom till exempel äldrevård och hemtjänst som hört av sig med begäran om att få mer skyddsutrustning
– Men det är inte lika många som hör av sig där behovet är matchat med en faktisk lägesbild om varför man har det här behovet, säger hon.
"Ingen dold agenda"
Folkhälsomyndigheten tycker att det är viktigt att ungdomar kan fortsätta med idrott och har haft en dialog med Riksidrottsförbundet.
Under onsdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med nya riktlinjer och just gällande idrotten säger statsepidemiologen Anders Tegnell att det har skett en del missförstånd kring hur råden ska tolkas. Därför förtydligar han att råden innefattar att man ska undvika närkontakt, försöka hålla träningar utomhus, begränsa antalet åskådare och skjuta upp matcher och cuper när det är möjligt.
– Det betyder inte att man inte kan ha matcher, om man håller sig till övriga rekommendationer, säger Tegnell.
Den senaste tiden har Sveriges strategi kring coronaviruset väckt frågor både i Sverige och andra länder. Många undrar om åtgärderna är de rätta.
– Jag är övertygad om att alla länder försöker göra det bästa de kan. Det finns inga dolda agendor, i alla fall inte i Sverige, säger Anders Tegnell.
(TT)