2019 är grisens år – snart är det årsskifte enligt den kinesiska kalendern
Grisen är en symbol för rikedom och förväntas bli ett gynnsamt år för alla.


Om några veckor, närmare bestämt den 5 februari 2019, är det nytt år enligt den kinesiska kalendern. Det är då dags för hunden att överlämna taktpinnen till grisen. Grisen är det tolfte och sista djuret i den kinesiska zodiaken.

Grisen är kanske den mest blandade symbolen, eftersom den används både som positiv och negativ symbol. Den står för lycka och tur, rikedom, vänskap, tålamod, populäritet och fredsönskan. Men den har också negativa sidor som oförsiktighet, kompromisser, tankspriddhet, oreda, dumhet och problemskapare.

Lite orättvist associeras ofta grisar med enfald och dumhet i både den österländska och västerländska kulturen. Men grisar har många goda sidor, de är renliga och har lätt att lära sig saker och de är en symbol för sparsamhet. Många har haft en spargris som med tiden har fyllts och kunnat användas när ekonomin varit skral. I den kinesiska zodiaken är grisen ett bra tecken.

Ett år då man kan förvänta sig rikedom

Kineser förväntar sig fler välsignelser om lycka i grisens år, då den är en symbol för rikedom. Förutom en stabil inkomst önskar de sig bättre ekonomisk utdelning på sina investeringar.

Grisens år förväntas bli ett år fyllt av glädje, vänskap och kärlek för alla zodiakens tecken. Ett gynnsamt år tack vare att grisen lockar fram lycka och medgång i livets alla aspekter.

Grisar sägs ha ett bekymmerslöst och lättsamt liv. De har inga planer på att skada eller stöta sig med andra och de kan bringa välstånd till folk. Följaktligen betraktas grisen som en symbol för välstånd.

Hela familjen samlas med god mat, lejondans och andra traditioner när det är dags att fira in grisens år.

Fira in grisens år

Det är vanligt med återföreningsmiddag för alla familjemedlemmar när kineserna tar farväl av hundens år och välkomnar grisens år. Ofta får barnen röda kuvert med ”lyckopengar”, man dansar lejondans och andra traditionella lekar. Men det viktigaste är kanske ändå de tvåradiga verserna (春聯chūn lián), som skrivs på rött papper med en önskan om välgång. Dessa verser sätts upp som dekoration på ytterdörrar, banker och officiella byggnader.

Dessa verser har blivit en viktig del i det kinesiska nyårsfirandet och höjer känslan av festlighet. Kineserna använder fina ord, vackra naturbilder och önskar varandra frid och välstånd. Varje vers målar upp en bild av fest och glädje såväl som de vardagliga vanor som livet består av.

Tävlandet om att att skriva versrader relaterade till grisen börjar redan flera månader innan det kinesiska nyåret.

六畜豬為首(liù chù zhū wéi shǒu)

一年春佔先(yī nián chūn zhàn xiān)

Grisen värderas högst bland de sex tamdjuren

Våren är den bästa av de fyra årstiderna

 

狗守太平歲(gǒu shǒu tài píng suì)

豬牽富裕年(zhū qiān fù yù nián)

Hunden bevakar ett fredligt 2018

Grisen frambringar ett välmående 2019

 

雖屬生肖後(suī shǔ sheng xiào hòu)

卻居六畜先(què jū liù chù xiān)

Även om den kommer sist av de tolv zodiaktecknen

är grisen nummer ett av de sex tama djuren

Är du född i grisens år

Nyårshälsningar till grisens år

Gott Kinesiskt Nytt År! (過年好! guò nián hǎo)

Den Gyllene Grisen Ger Lycka och Välgång! (金豬報福! Jīn zhū bào fú)

Glatt och Fröjdefullt Grisens År! (福豬頌春! Fú zhū sòng chūn)

Frid och God Hälsa i Grisens År! (豬年安康! zhū nián ān kāng)

Grisens År Kommer med God Tur! (豬年到 好運到! zhū nián dào, hǎo yùn dào)