De flesta är uppväxta i utsatta områden och har kopplingar till minst 18 mord som har skett i Malmö de senaste åren. Tillsammans har dessa 20 unga män dömts för minst 180 brott. Samtidigt har Socialtjänstens åtgärder inte hjälpt då man har ”tömt ut” alla resurser. Det visar en kartläggning som Sydsvenskan har gjort.
Från 2015 fram till i dag har 32 personer skjutits till döds vid 30 separata händelser i staden. Cirka 120 unga män har kopplingar till dessa mord.
Dömda för minst 180 brott
Tidningen har kartlagt 200 personer som rör sig i kriminella kretsar i Malmö. 20 av dessa personer har man valt att titta närmare på.
De är misstänkta för att ha skjutit, planerat eller på olika sätt medverkat i dödsskjutningarna, eller så har de själva fallit offer. Sex av männen har blivit skjutna, varav två till döds. Männen i granskningen är födda på 1990-talet och är mellan 20 och 28 år.
Sydsvenskans kartläggning visar att 18 av dessa personer är uppväxta i utsatta eller särskilt utsatta områden. Samtidigt visar granskningen att nästan alla har föräldrar från främst Mellanöstern och Afrika. 17 av de 20 personerna har svenskt medborgarskap. 14 är födda i Sverige.
Tillsammans är de dömda för minst 180 brott. Det rör sig om allt från att ha kört bil utan körkort till vapenbrott, rån och mord. De är också skyldiga till ytterligare 53 brott som har blivit avskrivna. Detta eftersom personerna antingen var för unga eller att brottet bakades ihop med ett annat brott.
Dödspatrullen
Fyra personer i granskningen är misstänkta för att vara medlemmar i dödspatrullen ”Los Suecos” som anklagas för flera beställningsmord i Spanien. Tre av dessa är häktade och har alla varit inblandade i mordutredningar. Endast en person har dömts då han fick elva års fängelse, skriver Sydsvenskan i ett annat reportage.
Hälften av de unga männen i kartläggningen har föräldrar som är dömda för brott som exempelvis narkotikabrott, ofredanden, smuggling, penningtvättsbrott.
17 av personerna har erbjudits hjälp när de var unga pojkar. Hälften av dem har blivit omhändertagna enligt LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. De har genomgått olika program eller suttit på ungdomshem för att komma bort från den kriminella miljön i Malmö. Men det har inte hjälpt. I stället de fortsatt att begå grova brott.
Enligt Sydsvenskan har Socialtjänsten ”tömt ut” alla resurser och de åtgärder som man har vidtagit har inte hjälpt. Samtidigt finns det inga flera åtgärder att ta till.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.