18 döms för assistansbedrägerier – lurade till sig över 40 miljoner kronor
18 personer har dömts i ett omfattande assistansbedrägeri. Foto: Sabine GENET/Pixabay


18 personer med kopplingar till ett assistansbolag har dömts för grova bedrägerier och grova bidragsbrott. Under åtta år lurade ligan till sig över 40 miljoner kronor från Försäkringskassan och Göteborgs stad.

Enligt åklagarna har brotten, som pågick mellan 2012 och 2020, varit systematiska. Utredningen visade att de inblandade brukarna simulerade sjukdom eller överdrev kraftigt allvarliga sjukdomstillstånd. På så vis kunde man lura myndigheterna att bevilja dem ersättning för personlig assistans.

”Lönsam och cynisk hantering”

– Förundersökningen har visat på en lönsam och cynisk hantering. De misstänkta har inte dragit sig för att med hjälp av juridiska ombud gång på gång begära överprövning, för att få ändring i de fall då kommunen eller Försäkringskassan har satt stopp för utbetalningar, sade kammaråklagare Petter Lundgren i ett uttalande i april i samband med åtalet.

Göteborgs tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att medgärningsmännen inte har utfört något assistansarbete i verklig mening. I stället gick de utbetalade lönerna till huvudmännen som sedan använde pengarna till levnadskostnader, konsumtion och privata investeringar.

En av brukarna använde assistansersättningen till att ordna anställning och försörjning av flera familjemedlemmar.

”Fattiga personer från Balkan och Rumänien”

En del av pengarna har gått till medgärningsmän och till svarta löner för några av de personer som låtsades vara assistenter. I själva verket hade de utfört andra arbetsuppgifter än sådana som omfattas av rätten till personlig assistans.

Enligt tingsrätten rör det sig främst om ”fattiga personer från Balkan och Rumänien, varav en del lockats till Sverige i förhoppning om att få uppehålls- och arbetstillstånd”. Därefter har de fått arbeta med olika tjänsteuppgifter för huvudmännen och sedan fått låga svarta löner samt mat och husrum som betalning.

Av de 22 åtalade i assistanshärvan döms 14 personer till fängelse i mellan tio månader till sju år och sex månader. Fyra döms till villkorlig dom och böter. Fyra personer frikänns. De dömda ska även betala stora belopp i skadestånd till Försäkringskassan och Göteborgs stad.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!